Ieder heeft zijn eigen belang, maar teambelang staat voorop

Geplaatst door

BAM Wonen-medewerkers volgen KPE-training ‘Samenwerking en communicatie in projectteams’

Gedrag is een bepalende factor in het succesvol samenwerken in een projectteam. Vaak is gedrag een automatisme en staan we er niet bewust bij stil, maar het heeft wel effect op de samenwerking binnen een team. Het kan tot frustraties leiden en onbegrip naar elkaar toe. Om dit te voorkomen ontwikkelde KPE de training ‘Samenwerking en communicatie in projectteams’.

De training maakt de deelnemers bewust van hun eigen gedrag, hun sterke punten en hun valkuilen. Maar ook wat hun gedrag voor een ander betekent en omgekeerd. Als je onderling bewust bent van elkaars gedrag ontstaat er ook begrip voor de manier waarop iedereen reageert. Communiceren met elkaar is daarbij het sleutelwoord. 

Verdiepingsslag

Drie projectteams van BAM Wonen namen deel aan de training. Manager Realisatie, Cees van Es, heeft er bewust voor gekozen om de training als projectteam te volgen. “In het begin van het jaar hebben alle werkvoorbereiders van BAM een dag MapsTell gevolgd. Ik vond dit dermate interessant dat ik een verdiepingsslag wilde maken voor de projectteams die actief zijn in onze regio Rotterdam. Doordat ze als projectteam de training volgen, kunnen ze het geleerde direct in de praktijk brengen. Dat werkt veel efficiënter dan bijvoorbeeld de projectleiders of de uitvoerders samen naar de training te sturen.”

Taal van de bouw

Volgens van Es zijn de deelnemers enthousiast over de training. “Ze ontdekken de verschillen en de overeenkomsten van ieder projectteamlid. Ieder heeft zijn eigen belang in een team, maar het teambelang staat voorop. De herkenning waarom iemand iets doet vanuit zijn gedrag, maakt dat je zelf ook anders gaat reageren. Een projectleider vertelde mij dat hij binnen het DISC-kleurenmodel een rode stijl (daadkracht) heeft en vervolgens een blauwe stijl (consciëntieus). De uitvoerder waarmee hij samenwerkt is primair blauw en dan rood. ‘Wij rijden elkaar af en toe in de wielen’, zei hij. ‘Maar we weten nu waarom, we herkennen het en kunnen er veel beter op inspelen.’ De trainers Tim Horrix en Remko van Bakel vulden elkaar goed aan. Ze enthousiasmeerden en stimuleerden de teamleden om transparant met elkaar te communiceren. Daarnaast spreekt Remko de taal van de bouw. Dat geeft een gevoel van herkenning. We zijn van plan om over enkele maanden de teams nog een keer bij elkaar te laten komen om de praktijkervaringen uit te wisselen.” 

Foto: Cees van Es

Geef een reactie