“Ik hoef ze niet uit te leggen wat het vak inhoudt”

Geplaatst door

Interview met Leon Verheggen, Afdelingshoofd Bouwmanagement HTI

Op 28 januari start de opleiding Bouwmanagement aan het Hoger Technisch Instituut (HTI). Deze post hbo-deeltijdopleiding duurt twee jaar en bestaat uit de modules uitvoeringstechnieken, informatie- en financieel management, managementvaardigheden, bouwkosten en planning. De opleiding kan facultatief afgesloten worden met een afstudeeropdracht waardoor je ook in het bezit van een diploma komt.

Tweerichtingsverkeer

Afdelingshoofd Bouwmanagement bij het HTI, Leon Verheggen, werkt ook als docent bij KPE Bouw en is innovatiemanager bij het Limburgse bouwbedrijf Laudy, een dochteronderneming van Ballast Nedam. “Dat biedt zeker voordelen”, begint Verheggen zijn verhaal. “Thema’s als circulariteit en innovatie worden steeds belangrijker in de bouw. Binnen Laudy praat ik veel met vaklieden, maar ook met de directie. Ik weet wat er speelt in onze branche en ontwikkel samen met anderen een visie hierover. Hoe ga je om met afvalscheiding of digitaliseren? Waar liggen kansen op gebied van innovatie en circulariteit? Al deze kennis neem ik mee naar het HTI. Het curriculum van de opleiding Bouwmanagement blijft hierdoor altijd actueel en gericht op de bouwmanager van de toekomst. Maar ik hoor ook veel van de studenten. Dat neem ik dan weer mee naar Laudy om het in de praktijk te toetsen. Het is dus een tweerichtingsverkeer.”

Persoonlijke ontwikkeling

De deelnemers aan de opleiding zijn allemaal professionals in hun vak. “Ik hoef ze bij wijze van spreken vakinhoudelijk niet te vertellen hoe iets werkt”, zegt Verheggen. “Deze opleiding richt zich op de leidinggevende kwaliteiten en dan ook nog eens toekomstgericht. Ook de bouwbranche verandert steeds sneller. Wat betekent dit voor jou als bouwmanager? Welke tools helpen je om richting te geven aan de toekomst. Het is een persoonlijk ontwikkelingstraject. We maken de opleiding zo concreet mogelijk. Het is zeker geen zweverig gedoe. De opleiding is daarom ook gebaseerd op het zogenoemde 4i-model: informeren, inspireren, implementeren en integreren. Dit wil zeggen dat we binnen het programma gebruik maken van alle mogelijke werkvormen zoals colleges, groepsopdrachten, challenges, excursies, inspiratiesessies, literatuur en praktijkopdrachten.”

Samenwerking in de bouw

Verheggen ziet de laatste jaren dat naast deelnemers met een afgeronde hbo of mbo+ opleiding in de bouw, ook deelnemers instromen vanuit aanpalende sectoren zoals de architectuur, planbureaus of beleggers. “Dat is een zeer goede zaak. De bouwwereld is van oorsprong een redelijk conservatief en gesloten bastion. Ieder doet zijn werk binnen zijn branche. Samenwerking is tegenwoordig echter het sleutelwoord. Dat leidt tot een hogere kwaliteit, minder faalkosten en een betere efficiency. Als bouw, civiele techniek en installatietechniek de handen ineenslaan, heeft dat alleen maar voordelen. Doordat mensen uit verschillende disciplines deze opleiding volgen, ontstaat er ook een kruisbestuiving. Daarom is deze opleiding ook zeer geschikt voor mensen uit de civiele techniek en de installatietechniek.”

Toekomstgericht

“Als bouwmanager wordt vandaag de dag meer van je verwacht dan een topper op vakinhoudelijk gebied zijn”, legt Verheggen uit. “Hoe manage ik een project, hoe monitor ik een project, hoe verhoog ik mijn abstractievermogen door de focus op grote lijnen te hebben en niet op details? Allemaal vragen die aan bod komen in de opleiding en je vervolgens gaat helpen om een optimale toekomstgerichte bouwmanager te worden.”

Naast de opleiding Bouwmanagement start ook op 28 januari de opleiding Bouwkosten aan het Hoger Technisch Instituut. Wilt u meer weten over de opleiding Bouwmanagement of Bouwkosten? Stuur dan een berichtje naar info@hti-opleidingen.nl. Bellen kan uiteraard ook: 020 648 57 80.

Geef een reactie