“We moeten onszelf en elkaar beschermen”

Geplaatst door

Brain Based Safety als onderdeel veiligheidsprogramma Take Care van Ballast Nedam

Brain Based Safety staat centraal in het nieuwe leiderschapstraject Take Care van Ballast Nedam. Het traject wordt gevolgd door zo’n 100 medewerkers van Ballast Nedam die een operationeel leidinggevende functie hebben, zoals uitvoerders, hoofduitvoerders, projectleiders en projectdirecteuren. Zij leren hoe het brein werkt in relatie tot (on)veilig gedrag op de bouwplaats en hoe zij dit positief zouden kunnen beïnvloeden. 

Verder dan techniek

“Op de bouwplaatsen kennen we één zekerheid: verandering. We moeten mensen daar nog beter mee leren omgaan”, zegt Geert van der Linden, directeur Veiligheid bij Ballast Nedam. “We hebben gedreven, loyale mensen op onze projecten die voornamelijk technisch geschoold zijn. Vanuit hun opleidingen blinken zij uit in het creëren van technische oplossingen voor problemen. Tijdens dit leiderschapstraject leren zij juist om het team in staat te stellen om problemen te voorkomen of onder tijdsdruk op te lossen. Dat zijn oplossingen die verder gaan dan techniek.”

Toverstokje

Frans Bosch is al meer dan tien jaar trainer bij KPE en verzorgt dit leiderschapstraject bij Ballast Nedam. “Brain Based Safety, de naam zegt het al, is gebaseerd op de invloed van je brein op veilig gedrag. Ik neem de deelnemers mee in de werking van hun brein en hoe dit ervoor zorgt dat mensen soms onveilig handelen, ondanks dat ze op de hoogte zijn van regels en procedures. Als je bewust bent van hoe je brein functioneert, kun je risicovol gedrag voorkomen. Brain Based Safety is overigens geen ‘toverstokje’ waarmee je alles in een keer oplost. Het is een gedragsverandering waar je samen aan moet werken. Veiligheid is geen dingetje dat anderen voor je oplossen. Dat doe je samen. Daarom vind ik ook dat Ballast Nedam met Take Care een ijzersterke titel heeft bedacht voor hun leiderschapstraject. Het is een opdracht aan iedereen individueel en niet alleen aan de mensen die daadwerkelijk op de bouwplaats actief zijn, maar ook de jurist, de inkoper en de directie.”

Nomaden

“Ik heb een aanzienlijk aantal boeken over veilig werken in mijn boekenkast staan”, vertelt Frans Bosch. “De meesten beschrijven daarin de situatie in de fabriek. Dat is totaal verschillend met de bouwwereld. In een fabriek voer je een regel in en die is over tien jaar nog steeds hetzelfde. Bouw- en inframensen zijn nomaden. Als het werk gereed is, vertrekken ze naar een andere locatie met andere omstandigheden en andere partners om de volgende klus aan te pakken. Dat betekent ook dat qua veiligheid de situaties veel diverser zijn dan in een fabriek waar bijna iedere dag hetzelfde proces loopt.”

Coproductie

De Brain Based Safety training bij Ballast Nedam bestaat uit vier dagdelen voor acht groepen en een gezamenlijke slotbijeenkomst. Tussendoor wordt er gebruik gemaakt van het digitale leerplatform. Hierop zijn filmpjes te vinden, praktische tips, e-learning en praktijkgerichte opdrachten. “Het is vraaggerichte, interactieve training”, legt Frans Bosch uit. “We sluiten aan bij veiligheidsprogramma’s die door bedrijven zijn ontwikkeld. We komen dus niet even vertellen hoe het moet. Het is altijd een coproductie en uit ervaring weten we dat dit de meeste vruchten afwerpt. Je ziet ook steeds vaker dat onderaannemers en partners betrokken worden bij het opleidingsprogramma, want ook zij maken deel uit van de veiligheidscultuur. Dat is een zeer goede zaak. Ik ben van mening dat de gedragsbenadering van veiligheid in de hele branche moet landen. Het is niet alleen iets van de grote bedrijven. Samen moet je ervoor zorgen dat het veiligheid in het DNA van ieder bedrijf gaat zitten.”

Dank je wel

“We moeten voor elkaar zorgen”, zegt Geert van der Linden. “Maar dat kan alleen als we elkaar begrijpen. Deze training is daarom een cruciaal onderdeel van ons veiligheidsprogramma Take Care. In mijn ogen is de training een succes als iemand wordt aangesproken op zijn of haar gedraag en daarbij ‘dank je wel’ kan zeggen. We moeten onszelf en elkaar beschermen, daar draait het om.”

Wilt u meer weten over Brain Based Safety en de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact op met Karmen von Berg (06 25 29 98 41 | k.vonberg@kpe.nl) of Robbert van Dinther (06 22 49 35 33 | r.vandinther@kpe.nl). 

Geef een reactie