Hout komende jaren steeds concurrerender bouwmateriaal

Geplaatst door

Rapport ING Research

Bouwen met hout is weer in opkomst. Het is op dit moment nog wel duurder dan de ‘traditionele bouw’, maar de verwachting is dat hout in de komende jaren een steeds concurrerender bouwmateriaal wordt. Dat meldt ING Research in een rapport dat onlangs verscheen. Daarin bekijkt de bank of bouwen met hout een serieus alternatief is voor andere bouwmaterialen zoals beton.

Inzetten op de toekomst

Hout blijft op dit moment in de Nederlandse bouw nog ver achter bij de ‘houtlanden’ Zweden en Finland. Maar Nederland laat behalve Oostenrijk wel landen als Duitsland, België, Frankrijk, Polen en Spanje achter zich. Bouwen met hout is dus weer in opkomst. Veel grote bouwbedrijven zijn er mee bezig volgens ING. Zo is BAM in 2021 een eigen houtfabriek gestart in Oudkarspel, kocht Heijmans recent de Friese houtskeletbouwfabriek IBBO, wil VolkerWessels de industriële productie van houten woningen verdubbelen en zet TBI in op het marktleiderschap in houtbouw.

CO2

Hout is goed industrieel te bewerken, het slaat CO2 op in plaats van dat er veel CO2 vrij komt bij de productie zoals bij beton en het is goed herbruikbaar. Als voorbeeld geeft ING dat 20.000 houten woningen éénmalig de jaarlijkse CO2-uitstoot van een stad als Utrecht compenseren. Een ander voordeel is dat hout veel lichter is dan beton. Daardoor is het goedkoper en gemakkelijker te transporteren en zijn minder zware funderingen nodig.

Voordelen

ING-bouweconoom Jan van der Doelen zegt dat hout in de nabije toekomst een veel belangrijker bouwmateriaal zal worden dan het nu is. “De voordelen er van zijn simpelweg te groot. Er zal echter ook ruimte blijven bestaan voor het gebruik van de voor Nederland traditionele materialen als beton, cement en bakstenen, vanwege de grote vraag naar woningen. De opschaling van houtbouw zal de nodige tijd vergen, maar houten huizen zullen uiteindelijk meer bepalend gaan worden in het straatbeeld van Nederlandse nieuwbouwwijken.”

Opleidingen

Robbert van Dinther, partner bij KPE Groep, laat weten dat ze de ontwikkelingen rondom houtbouw nauwlettend in de gaten houden. “Het is een zeer actueel thema binnen de bouw. Niet voor niets hadden we in mei tijdens de Dag van de Constructeur Mathew Vola als hoofdspreker. Hij stond aan de basis van het constructieve ontwerp van HAUT in Amsterdam. Dit is de hoogste houten hybride woontoren in Nederland. We gaan een interessante tijd tegemoet in de bouw als het gaat om verduurzaming. Als ontwikkelaar van opleidingen, trainingen en cursussen houden we met KPE Bouw en het HTI alles goed in de gaten. We willen weten wat er qua opleidingen voor houtbouw binnen de sector gewenst is en dit vervolgens ontwikkelen.”

Voor het complete rapport van ING Research klik je hier.

Geef een reactie