Driedaagse studiereis naar Antwerpen valt in de smaak

Geplaatst door

Prima combinatie theorie, praktijk en vrijetijd

Na vier keer Winterberg en één keer Maastricht organiseerde KPE Vastgoed van 22 tot en met 24 juni een studiereis naar Antwerpen. Deze keer was het een summercourse waar 18 makelaars/taxateurs uit heel Nederland aan deelnamen. Behalve theoretische vakkennis stond ook de Antwerpse haven met het Havenhuis, bijzondere gebouwen in de stad, een houtskeletbouwproject en de Belgische makelaardij op het programma.

Enthousiaste reacties

Directeur KPE Vastgoed, Jan-Kees Duvekot kijkt met genoegen terug op deze drie dagen. Hij vormde samen met Ron Weyzen het docentenkoppel. “Dat komt zeker door de enthousiaste reacties van de deelnemers, want daar doe je het uiteindelijk voor. Wat ik bijzonder fijn vond, was dat de nieuwkomers gelijk werden opgenomen in de groep die al ieder jaar meegaat. Ook in de vrije avonduren zochten deelnemers elkaar op en deelden ervaringen over hun vak.”

Permanente educatie

Deze summercourse is door VastgoedCert en NRVT geaccrediteerd voor 20 PE-studiepunten. “Het mooie aan deze studiereis is dat de noodzakelijke theorie voor deze PE-punten wordt gekoppeld aan praktijkbezoeken. Zo hebben we het Havenhuis op het Antwerpse Eilandje bezocht en een rondleiding langs bijzondere gebouwen in het oude en nieuwe Antwerpen. Plekken waar je normaal gesproken niet komt. Op vrijdag zijn we naar Ekeren gegaan waar de grootste scholencampus van België wordt gebouwd. Bijzonder is dat de campus een volledig houtskeletbouwproject kent. De combinatie tussen theorie en praktijk werd door de deelnemers als zeer prettig ervaren.”

Deelnemer eerste uur

Nick van der Horst, eigenaar van Woon4You Aankoopmakelaars in Alphen aan de Rijn, Lisse en Woerden, nam deel aan alle studiereizen van KPE. “Zes jaar geleden was mijn eerste keer. De wintercourse in Winterberg. Een vaste kern van makelaars en taxateurs uit heel het land is er iedere keer bij, waardoor het ook een soort van reünie is geworden. Nieuwkomers blijven ook terugkomen, wat wel aangeeft dat deze studiereis zeer goed in de smaak valt. Ik kijk er weer ieder jaar naar uit. De combinatie tussen theorie (PE-verplichting) en praktijk (excursies) vind ik erg fijn. Alles staat in het teken van ons vak. Neem nu het Havenhuis. In de jaren 20 van de vorige eeuw als brandweerkazerne gebouwd en in 2016 heeft het gebouw er een neofuturistische ‘verdieping’ bij gekregen. Maar ook het verhaal van de Gentse makelaar over de verschillen tussen de Belgische en Nederlandse makelaardij. Dat zet je aan het denken. In Nederland willen ze bijvoorbeeld het rendement op verhuur aan banden leggen. Betekent dit dat investeerders hun kapitaal naar het buitenland zullen brengen waar dit wel is toegestaan? Kortom ik vond het drie zeer mooie en interessante dagen. Ik kan het iedereen aanraden. Volgend jaar ben ik zeker weer van de partij.”

Jezelf gunnen

Ook Lars Kingma, eigenaar van Kingma Makelaars in Hoorn, is er van het eerste uur bij. “Ik heb één keer verstek moeten laten gaan. Dit is echt een fijne manier om aan je PE-verplichting te voldoen. Doordat het gecombineerd is met excursies en avondprogramma ben je op een zeer ontspannen manier met je vak bezig. Verder vind ik het een verrijking dat je collega’s treft uit alle delen van het land. In die drie dagen bouw je een band op en praat je veel over je vak. Zeer leerzaam. Ik hoor wel eens collega’s die het niet doen omdat je dan drie dagen ‘vrij’ moet pakken. Maar als je aan de reguliere PE-verplichting wilt voldoen, rij je meerdere keren (inclusief file) naar een saaie leslocatie. Bij elkaar ben je dan net zoveel dagen niet op kantoor. Tijdens de studiereis geniet je ook nog eens van een mooie stad, de excursies en het avondprogramma. Dat moet je je gewoon een keer per jaar gunnen. Deze keer sprong er voor mij de fietstocht door Antwerpen uit. Een gids met architectonische achtergrond nam ons mee langs de markantste gebouwen van de stad. Maar ook het Museum aan de Stroom (MAS) en het Havenhuis was meer dan de moeite waard om te bezoeken. Tot slot wil ik de docenten Ron Weyzen en Jan-Kees Duvekot complimenteren met de wijze waarop zij het theoretische deel van deze reis hebben ingevuld. Op deze manier is permante educatie geen verplichting, maar een inspiratie.”

Valencia

Jan-Kees Duvekot laat weten dat er voor 2023 plannen zijn om een studiereis naar Valencia te organiseren. “Maar eerst vindt er van 14 tot en met 16 september nog een tweede summercourse in Antwerpen plaats. Het is niet alleen een interessante studiereis, maar je voldoet ook nog eens aan de jaarlijkse PE-verplichting. Dus wie dit nog op zijn lijstje heeft staan voor dit jaar, kan ik deze reis alleen maar aanraden. Er zijn nog een beperkt aantal plekken vrij. Wees er dus snel bij. En wie meer over de studiereis wil weten, mag mij natuurlijk altijd bellen.”  

One comment

Geef een reactie