Dag van de Constructeur levert impuls voor de toekomst

Geplaatst door

Duurzaam construeren moet in de versnelling

Donderdag 19 mei vond de Dag van de Constructeur plaats. Een kleine 100 deelnemers kwamen in Buitenplaats Kameryk bij elkaar om te praten over maatschappelijke vraagstukken als klimaatverandering, energietransitie en de woningbouwopgave in relatie tot het vak van de constructeur.

Prima sfeer

“Het was een zeer geslaagde dag”, zegt Bob Gieskens, directeur van branchevereniging VNconstructeurs. “Goede sprekers, enthousiasme bij de aanwezigen en een prima sfeer. Je merkte goed dat iedereen blij was om elkaar weer live te ontmoeten na alle corona-ellende. Het sprankelende openingsverhaal van Mathew Vola (Director / Property Business Unit Leader bij Arup) was een perfecte start voor alle breakout sessies die volgden. Daarin kwamen onderwerpen en discussies aan de orde waar we als VNconstructeurs verder mee kunnen.”

Betrokken deelnemers

Jan Peters van KPE Groep kijkt eveneens terug op een goed congres. “Ik vond het een buitengewoon leuke dag. Zeer geïnteresseerde deelnemers die veel vragen hadden en een zeer mooie locatie. Net als Bob Gieskens vond ik dat Mathew Vola een subliem verhaal had. Maar ook de paneldiscussie aan het einde van het congres was uitermate sterk. Dorien Staal (bestuursvoorzitter Betonvereniging en algemeen directeur Voorbij Prefab), Wico Ankersmit (directeur Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland) en eerdergenoemde Mathew Vola gingen het gesprek aan met de zeer betrokken deelnemers in de zaal. Aan het eind was de conclusie dat we nu echt met z’n allen aan de bak moeten als het gaat om innovatie en duurzaamheid. Hierin heeft de constructeur een zeer belangrijke taak. Niet meer wachten op de opdrachtgever, maar hem pro-actief overtuigen van de meerwaarde en mogelijkheden.”

Sneller en beter

“Dat is misschien wel de kern van de dag”, zegt Bob Gieskens. “We moeten aan de bak als het gaat om duurzaamheid. Het moet sneller en beter. We moeten vooral niet de beperking zoeken in wet- en regelgeving die vaak logischerwijs achterloopt op innovatieve oplossingen. Ga zelf aan de slag in eigen kring en kom met goede voorstellen waarmee we een standaard kunnen zetten en waar nodig de wet- en regelgeving kunnen beïnvloeden. Dat betekent lef tonen en grenzen opzoeken. Een mooi voorbeeld zagen we in een van de parallelsessies, waarin Mandy van Lunteren van Goudstikker-de Vries inging op de richtlijn voor toepassing van CLT (cross laminated timber). Deze is in samenwerking tussen ingenieursbureaus en gemeentelijke overheid tot stand gekomen. Tijdens de hele dag werd er door de deelnemers druk meegeschreven. Jan Peters en ik hebben na afloop veelvuldig van de deelnemers te horen gekregen dat het inhoudelijk een erg geslaagde dag was. ‘Een dag die je eigenlijk als constructeur niet mag missen’, gaven ze zelf aan. Hier doen we het voor en dat is gelijk een uitnodiging aan iedere constructeur om er volgend jaar bij te zijn, want ook dan organiseren we natuurlijk weer een ‘Dag van de Constructeur’.”

Geef een reactie