Vakkrachten voor de toekomst

Geplaatst door

KPE ontwikkelt unieke module

De schaarste op de arbeidsmarkt houdt nog steeds aan en de verwachting is dat hier voorlopig ook geen verandering in komt. In de civiele betonbouw komen er jaarlijks een handvol leerlingen van school die in deze sector gaan werken. Bedrijven zoeken hun werknemers daarom steeds vaker in het buitenland. Maar dan krijg je als werkgever wel te maken met een complexer inwerkproces. KPE Bouw heeft hiervoor samen met Aelbers, PERI en Heijmans een unieke module ontwikkeld voor de opleiding Vakkracht voor de toekomst.

Specifieke kennis
“We bundelen hiermee echt onze specifieke kennis”, zegt KPE-onderwijskundige Femke Reefman. “Aelbers is specialist in het leveren van (buitenlands) personeel in de bouw. PERI is specialist in het maken en verhuur van betonbekistingen. Naast de inzet van eigen personeel huurt Heijmans ook personeel in via Aelbers en materieel via PERI. In deze samenwerking brengt Heijmans als kennispartner de dagelijkse bouwpraktijk in voor de buitenlandse vakkracht. KPE Bouw ontwikkelt vanuit hun onderwijskundige expertise de module waarmee de buitenlandse werknemers het inwerkproces kunnen doorlopen.”

Taakgericht
“De module is taakgericht ontwikkeld”, legt Femke Reefman uit. “De totale opleiding bestaat uit verschillende modules. De eerste module volgen de buitenlandse werknemers online -onder begeleiding- in hun thuisland. Hierin worden zaken als werken in Nederland, werktijden, verlof en een eerste Nederlandse woordenlijst behandeld. Als de medewerkers in Nederland zijn, volgen taakgerichte instructies die in korte blokken gevolgd worden. Dan moet je denken aan VCA en GPI, maar ook hoe je betonbekisting monteert en demonteert. Binnenkort starten we met een proefproject. In eerste instantie zullen de modules online te volgen zijn en in een later stadium voegen we er ook fysieke bijeenkomsten aan toe.”

“We zijn er trots op dat we als KPE deel uitmaken van deze samenwerking”, zegt Ron Koenen, directeur KPE Groep. “Een goed inwerkproces is cruciaal, anders stromen buitenlandse werknemers vaak vroegtijdig weer uit. De door ons ontwikkelde module moet dit voorkomen, want in de bouw zijn alle (vak)handen nodig.”

Op de foto van links naar rechts: René van Zutven (PERI), Sjaak Luijten (Heijmans), Peter van Zaanen (Aelbers), Sabine Hulshorst (Aelbers), Ron Koenen (KPE) en Femke Reefman (KPE).

Geef een reactie