Dag van de Constructeur in het teken van de toekomst

Geplaatst door

Step into the Future – De constructeur van de 21ste eeuw

Grote maatschappelijke vraagstukken als klimaatverandering, de energietransitie en de woningbouwopgave hebben hun weerslag op de gebouwde omgeving en daarmee ook op het vak van de constructeur. Niet voor niets heeft de ‘Dag van de Constructeur’ dit jaar als ondertitel ‘De constructeur van de 21ste eeuw’. Een niet te missen congres dus voor alle constructeurs, dat op donderdag 19 mei in Buitenplaats Kameryk plaatsvindt.

Eindelijk weer live

“Het wordt een mooi congres”, zegt Bob Gieskens, directeur van branchevereniging VNconstructeurs. “Alleen al omdat we elkaar na twee jaar weer fysiek mogen ontmoeten om kennis te delen en te netwerken.” Ook Robbert van Dinther, operationeel directeur bij de KPE Groep, is verheugd dat live-ontmoetingen weer zijn toegestaan. “Met KPE Bouw, het Hoger Technisch Instituut en Brain Based Safety zijn we zeer nauw betrokken bij de organisatie van deze dag. Kennis delen en netwerken is na twee jaar achter ‘het schermpje’ zitten een verademing.”

Vragen en antwoorden

“De transitie waar we ons nu als constructeurs in bevinden roept heel veel vragen op”, legt Bob Gieskens uit. “Wat komt er allemaal op ons af? De complexiteit van de bouwopgave wordt steeds groter. Duurzaamheid, hergebruik van materialen en innovatie hebben grote invloed op het constructeursvak. Waar liggen de kansen en hoe pak je die samen met partijen uit de keten op? Allemaal vragen waar we tijdens dit congres antwoord op proberen te geven. Niet op alle vragen zal een antwoord te geven zijn, maar de sprekers van dit congres lichten wel een tipje van de toekomstige sluier op en nemen ons mee in oplossingsrichtingen die verder gaan dan alleen maar vandaag of morgen.”

Mathew Vola

Wie het programma van de Dag van de Constructeur heeft gezien, zal opgemerkt hebben dat een aantal gerenommeerde namen op 19 mei in Kamerik te gast zijn. Constructeur van het jaar 2021, Mathew Vola, is van mening dat de bekende uitspraak van de Amerikaans architect Louis Sullivan ’form follows function’ niet meer van deze tijd is. “We moeten toe naar ‘form follows sustainability’ als basis voor het ontwerp- en bouwproces van de toekomst.” Zijn lezing zal dan ook gaan over de uitdagingen van de constructeur in de 21ste eeuw. Vola, die Director / Property Business Unit Leader bij Arup is, is onder meer bekend van HAUT in Amsterdam. De hoogste houten woontoren van Nederland (73 meter, 21 verdiepingen. Daarmee was Vola in 2016 een pionier.

Raphaël Steenbergen

Ook prof.dr.ir. Raphaël Steenbergen, deskundige bij TNO in constructieve veiligheid en professor aan de universiteit van Gent, zal zijn opwachting maken tijdens de Dag van de Constructeur. Steenbergen was onder meer betrokken bij het onderzoek naar de gevolgen van de gaswinning in Groningen en het instorten van een deel van de parkeergarage Eindhoven Airport. In zijn lezing zal hij zijn licht laten schijnen op het verschijnsel constructieve veiligheid. Welke lessen kunnen we hieruit trekken. En het belang van onderzoek om wet- en regelgeving en techniek zo in te zetten dat risico’s zo klein mogelijk worden.

Debat

Verder zal er op 19 mei een debat plaatsvinden waarbij de vraag ‘Wat houdt ons tegen om vaart te maken met verduurzaming?’ centraal staat. Deelnemers aan het debat zijn eerdergenoemde Mathew Vola, Dorien Staal (bestuursvoorzitter Betonvereniging en algemeen directeur Voorbij Prefab) en Dick Bezemer (voorzitter COBc en teammanager bouwconstructies, bouwfysica, brandpreventie en funderingsloket gemeente Rotterdam). 

Breakout sessies

Naast deze drie plenaire hoofdacts van dit congres, zijn er ook een achttal breakout sessies. Iedere deelnemer kan er twee volgen. Op het programma staan onder meer Freek Schaap, projectleider BAM Advies en Engineering en betrokken bij de bouw van de hoogste woontoren van Nederland (215 meter), De Zalmhaven in Rotterdam. Juni Daalmans is veiligheidspsycholoog, verbonden aan KPE en gastdocent aan de universiteit van Antwerpen. Hij ontwikkelde Brain Based Safety, een methode waarin recente kennis van het brein wordt benut om (on)veilig gedrag te verklaren en te beïnvloeden. Patrick van Dodewaard is projectleider bij IMd Raadgevende Ingenieurs. Zijn bedrijf transformeerden de voormalige studentenbunker van de Technische Universiteit in Eindhoven door renovatie en de toevoeging van een woontoren tot de BunkerToren.

“Een prachtig en zeer inspirerend programma tijdens de Dag van de Constructeur”, besluit Bob Gieskens. “En ook eindelijk weer een moment om te kunnen netwerken met vakgenoten uit heel het land.”

Aanmelden of meer informatie over het programma en de sprekers? Klik dan hier!

Geef een reactie