Voor één dag op de stoel van voorzitter NVM

Geplaatst door

Wat zou u veranderen?

Afgelopen maand maakte Onno Hoes bekend geen tweede termijn aan te gaan als algemeen voorzitter van de NVM. Op 1 augustus loopt zijn eerste driejarige termijn af. Hoes blijft aan tot een nieuwe voorzitter is gevonden. De NVM werd opgericht in 1898 en heeft ruim 4.400 aangesloten makelaars/taxateurs. KPE Vastgoed maakte een rondje langs NVM-makelaars in heel Nederland en stelde ze twee vragen over het voorzitterschap.

Stel u mag morgen de voorzittershamer van Onno Hoes overnemen. Wat zou u dan als eerste veranderen?

Harm Boer is register makelaar en taxateur. Daarnaast is hij directeur van Sinke Groep met vestigingen in Dronten, Emmeloord, Kampen, Lelystad en Vollenhove. Als hij op de voorzittersstoel zou komen, zou hij twee zaken veranderen. “Ik zou allereerst het coöperatieve gedachtengoed van onze vereniging optimaliseren. Meer inspraak, meer ruggespraak en duidelijke richtlijnen omtrent besluitvorming. Naar mijn mening creëer je hierdoor ook meer rust binnen de NVM. Verder zou ik de toekomststrategie die NVM Holding nu aan het maken is, versnellen. Een heldere en scherpe structuur aangaande de deelnemingen is zeer wenselijk en moet niet op de lange baan geschoven worden.”

Arie de Man is makelaar en eigenaar van Brabant Makelaardij in Bergen op Zoom. “Laat ik vooropstellen dat ik de voorzittersfunctie niet ambieer. Maar als ik iets mag veranderen, is het wel de inspraak van de leden. Ik heb niet meer het gevoel dat we een vereniging zijn, maar een soort van ‘consumentenbond’. NVM is een lobbyorgaan richting Den Haag. We hebben een landelijk bestuur, vervolgens een regiobestuur en daaronder een kringbestuur. Ideeën van leden moeten eerst in het kringbestuur komen, vervolgens de weg afleggen naar het regiobestuur en je kunt je voorstellen dat de kans dat het in het hoofdbestuur terecht komt, erg klein is. Daar zou echt verandering in moeten komen.”

Jacques de Koning is eigenaar van De Koning makelaars met vestigingen in Woerden, Alphen aan de Rijn, De Meern, Gouda, Houten, Nieuwkoop en Leiden. De register makelaar/taxateur is van mening dat NVM meer moet aansluiten op de huidige markt. “Het merendeel van de leden heeft een kantoor met een paar personeelsleden. Ik vergelijk het wel eens met een winkel met één toegangsdeur. Daar moet alles doorheen. Je bedrijfsvoering is daar dan ook op gebaseerd. Maar de markt is inmiddels danig gewijzigd. Het zijn niet alleen de particulieren als opdrachtgever, maar ook de grote partijen zoals beursgenoteerde ondernemingen, grote verhuurpartijen en ontwikkelaars zoals BPD. Deze partijen hebben behoefte aan specialisten omdat ze andere vragen hebben. Daar heb je een dus een andere toegangsdeur voor nodig. Doe je dat niet dan gaan die partijen zelfstandig aan de slag of kopen deze kennis elders in en zo verlies je als branche iedere keer een stukje van de markt. NVM moet op microniveau blijven opereren als het gaat om haar rol in de samenleving met ruim 4.400 makelaars, hoofdzakelijk woningmakelaars. Maar ze moet ook de ruimte bieden voor macroniveau, voor specialismen. Dat laatste zie ik veel te weinig gebeuren. Die twee stromen binnen één vereniging moet je niet als concurrentie zien. Geef elkaar de ruimte. Deze specialisten zijn innovatief, ontwikkelen vandaag iets, wat overmorgen ook op microniveau te gebruiken is.”

Jo Aelmans, eigenaar van Aelmans Adviesgroep, is register makelaar en taxateur, beëdigd rentmeester en onteigeningsdeskundige. Zijn bedrijf heeft 11 vestigingen verdeeld over Limburg, Brabant, Gelderland en Zuid-Holland. “NVM zit in een veranderingsproces en er is al veel in positieve zin gebeurd. Maar als ik iets mocht veranderen zou dat de omvang van de organisatie zijn. Voor mij mag die veel slanker. De focus moet liggen op het bevorderen van de kwaliteit van de makelaar/taxateur en de directe belangenbehartiging. Alle andere zaken moet je aan de markt overlaten. Niet mee bemoeien, dat kost alleen maar tijd, geld en energie. Beperk je tot kernzaken en dan zou NVM nog maar half zo groot hoeven zijn.”

Het nieuwe niveaumetingstelsel van VastgoedCert is een goed instrument om de kwaliteit van de NVM-makelaars te waarborgen?

Harm Boer: “Daar ben ik het absoluut mee eens. Ik wil er wel de kanttekening bij maken dat het niet te theoretisch moet worden. Parate kennis is het allerbelangrijkste. Ik moet geen rijtjes tot vier cijfers achter de komma hoeven opdreunen. Als ik maar weet waar ik die specifieke informatie kan vinden.”

Arie de Man: “Daar ben ik het totaal niet mee eens. Het niveaumetingstelsel is complete willekeur. Ik loop al 20 jaar in het vak mee, maar het lijkt meer een examen Nederlands. Hoe moet je de vraag interpreteren, wat bedoelen ze nou precies? Ik krijg niet het gevoel dat de praktische kennis getoetst wordt. Ik hoorde van een toezichthouder bij het examen, die verder niets met de makelaardij van doen heeft, dat hij kandidaten al vaker hoorde zeggen dat het gewoon prijsschieten is. Haal je het de eerste keer niet, dan maar de tweede of de derde poging. Verder wordt er weinig rekening gehouden met regionale situaties. Neem nou het onderwerp erfpacht. Dat komt in onze regio zelden tot nooit voor. Moet ik daar dan tot in detail van weten hoe dat zit? Wat ik veel belangrijker vind, is dat als het aan de orde komt, ik weet waar ik de juiste informatie of deskundige kan raadplegen.”

Jacques de Koning: “Als ik heel eerlijk ben, kan ik daar geen objectief antwoord op geven. Ik moet zelf de meting nog doen. Als het om kwaliteit van de makelaar gaat, maak ik me wel zorgen over de aanwas van register makelaars. De meeste KRMT’ers gaan niet verder of kiezen de weg van register taxateur en niet die van makelaar. Ze zien daar meer toekomstkansen dan zelfstandig een makelaarskantoor starten of kantoorleider te zijn. De gemiddelde leeftijd van een register makelaar is hoog en er is maar weinig aanwas. Het is een eis van de NVM dat ieder NVM-kantoor geleid wordt door een register makelaar. Bij meerdere vestigingen heb je dus meerdere register makelaars nodig. Ik voorzie dat straks kantoren gaan sluiten omdat ze geen register makelaar meer kunnen vinden. Om de NVM als vereniging vitaal te houden moet daar echt iets aan gebeuren en ook zo snel mogelijk.”

Jo Aelmans: “Dat vind ik best wel een lastige, want je spreekt met iemand die deel uitmaakt van de expertgroep Landelijk Vastgoed en dus heeft meegedacht in de ontwikkeling van dit nieuwe systeem van VastgoedCert. Het is een regeling waar we al lang op zitten wachten: geen cursussen volgen voor dingen die je al weet of kunt. Ik ben dan ook tevreden over deze nieuwe aanpak. En ik realiseer me ook dat bij de opstart van zo’n nieuw systeem niet altijd alles vlekkeloos verloopt. Maar dan moet je niet gelijk VastgoedCert ‘afserveren’. De toets duurt een uur. Heb je alle kennis aanwezig, dan ben je klaar. Mis je nog iets, dan moet je nog wat bijspijkerwerk doen. Dat komt de kwaliteit van ons vak toch alleen maar ten goede. Wat ik wel vind, is dat we het woud aan certificeringen moeten uniformeren. VastgoedCert komt nu met de niveaumeting. NRVT bijvoorbeeld zou hierbij moeten aanhaken. Anders krijg je vanuit de leden het argument ‘alweer iets nieuws erbij’. Samenwerking tussen de certificeringsinstanties maakt het overzichtelijker en neemt ook gemor van de leden weg.”

Geef een reactie