Hypotheekaanvragen voor verbouwingen verdubbelen

Geplaatst door

Thuiswerken, lage rente en hoge energieprijzen oorzaak

De Nederlander heeft de afgelopen twee (corona) jaren aangegrepen om zijn woning te verbouwen of verduurzamen. Vorig jaar ging het aantal hypotheekaanvragen voor verbetering van de woning met 128 procent omhoog, in 2020 was er een stijging van 45 procent, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Een direct gevolg hiervan is ook de stijging van het aantal aannemers in Nederland. Sinds 2020 is er een groei van 32 procent te noteren, concludeert BoldData.

Forse wachttijden

Volgens De Hypotheker is de oorzaak van de verbouwing het feit dat mensen vaker thuiswerken. Ze werden daarbij over de streep getrokken door de lage hypotheekrente. De reden om het huis verduurzamen heeft alles te maken met de enorme stijging van energieprijzen. De aanvragen zijn zo enorm gestegen dat Nederlandse huishoudens die nu extra isolatie, een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen willen, te maken krijgen met forse wachttijden. Sommige installateurs hebben de agenda al vol tot volgend jaar.

Meer aannemers

Meer verbouwingen en verduurzaming betekent ook meer werk. Dit is weer terug te zien in het aantal aannemers in Nederland dat sinds 2020 met maar liefst 32 procent groeide. Sinds de pandemie schreven 21.380 Nederlanders zich in bij de KVK als ‘Algemene burgerlijke en utiliteitsbouw’, blijkt uit cijfers van BoldData. Nederland telt nu 89.065 aannemers. Van dit aantal is 89 procent zzp’er. In de afgelopen tien jaar steeg het aantal aannemers zelfs met 75 procent. Van 51.445 in 2012 tot bijna 90.000 aan het begin van dit jaar. Alleen in 2019 was er een daling van 4 procent te noteren. Zuid-Holland kent de meeste aannemers. In totaal 23.545. Zeeland is hekkensluiter met 1.830 geregistreerde aannemers. 

Toekomst

Het is echter de vraag of deze stijgende lijnen zich blijven voortzetten. Geopolitieke omstandigheden, enorme prijsstijging en schaarste van bouwmaterialen, personeelstekorten en hypotheekrentes die langzaam omhoog kruipen, zouden deze trends wel eens een halt kunnen toeroepen.

Geef een reactie