Virtual reality toepassing vergroot veiligheidsbewustzijn

Geplaatst door

Veiligheidsscenario’s oefenen in levensechte omgeving

In het onlangs verschenen jaarverslag van Heijmans valt heel duidelijk te lezen hoe het bedrijf over veiligheid denkt: ‘We werken veilig of we werken niet’. Heijmans zet al een aantal jaren in op een proactieve veiligheidscultuur. Om het veiligheidsbewustzijn van hun medewerkers te vergroten ontwikkelden ze in samenwerking met KPE Bouw een training waarbij virtual reality wordt toegepast. 

Bouwcirkelzaag

Femke Reefman is onderwijskundige bij KPE Groep en was vanaf het eerste uur betrokken bij de ontwikkeling van de training. “Het grote voordeel van een VR-toepassing is dat je een onveilige situatie kunt laten ervaren, zonder dat de medewerker risico’s loopt. Daarnaast is het leerrendement fundamenteel groot.” Femke maakt daarbij wel de kanttekening dat het van groot belang is dat de VR-toepassing levensecht is. “Voor de training werken met een bouwcirkelzaag hebben we beelden gebruikt die gemaakt zijn in de bouwloods van Heijmans. Het wordt daardoor voor de medewerkers levensecht als ze de loods instappen en voelt het niet alsof ze een spel spelen.”

Levensecht

In samenwerking met veiligheidskundigen en uitvoerders van Heijmans werd de training ontwikkeld. Vervolgens zijn een aantal medewerkers binnen Heijmans opgeleid tot expert. Deze experts zijn in staat om deze training professioneel te faciliteren. De training werken met de bouwcirkelzaag beperkt zich niet alleen tot het gebruik van de machine. Wie met de VR-bril de loods binnenstapt, checkt eerst of de veiligheidsonderdelen aanwezig zijn en bekijkt de instructie op de veiligheidsposter. “Dat levensechte leidt tot een optimale ervaring en daardoor blijft alles ook beter beklijven”, legt Femke Reefman uit. “Vervolgens ga je een aantal scenario’s oefenen. Wat gebeurt er als je de veiligheidsbril of gehoorbescherming vergeet? Wat doet het apparaat als je een niet te zagen materiaal gebruikt of de zaag niet op de juiste manier instelt? Wat voel je bij terugslag van materiaal? Nadat iedereen geoefend heeft, volgt er een gesprek tussen de deelnemers. Daarin worden de ervaringen uitgewisseld.”

Geen spel

Er vliegen dus geen vingers en armen door de lucht? “Nee, zeker niet”, benadrukt Femke Reefman. “Je moet geen angst kweken door deze training. Je wil een leereffect realiseren. Wat doet een machine onder bepaalde omstandigheden. Als je dit weet, herkent en bewust mee bezig bent, voorkom je gevaarlijke situaties. We hebben ons in de training ook beperkt tot één apparaat. Het moet geen spelletje zijn waar je een hal binnenkomt en met een stuk of tien apparaten wat gaat uitproberen. VR-toepassing is in dit geval geen spel, het is een levensechte situatie nabootsen. Vergelijk het maar met vliegtuigpiloten of Formule 1-coureurs die in een simulator stappen. Dat doen ze niet voor de lol, maar om daadwerkelijk situaties te oefenen. Daarom ben ik ook zo blij met deze mooie samenwerking met Heijmans. We zijn beide innovatieve bedrijven die een product hebben ontwikkeld waarmee het veiligheidsbewustzijn van medewerkers echt wordt vergroot.”

Geef een reactie