De voorman is belangrijke spil tussen uitvoerder en vaklieden

Geplaatst door

De functie voorman bestaat al decennialang. De inhoud van de functie is echter vandaag de dag echter heel anders dan vroeger. In het verleden kreeg je de functie na jarenlang dienstverband en was het meer een secundaire arbeidsvoorwaarde. Door iemand tot voorman te benoemen, kon de werkgever conform de cao meer salaris bieden. Voormannen werden wel eens aangesproken als verlengstuk van de uitvoerder, maar vonden dat lastig. Ze waren voorheen immers zelf onderdeel van de groep vaklieden.

De functie van voorman is tegenwoordig getransformeerd tot een belangrijke spil tussen de uitvoerder en de vaklieden. Veiligheid, kwaliteit, efficiëntie, communicatie, administratie; ze behoren inmiddels tot het takenpakket van de voorman. De werkplek van de uitvoerder is steeds meer de bouwkeet geworden. De voorman is het verlengstuk buiten op de bouwplaats. Om de voorman verder te laten ontwikkelen op het gebied van leidinggeven en hem te leren op een juiste manier om te gaat met de soms tegenstrijdige belangen van vaklieden en uitvoerders, heeft KPE Bouw het ‘Ontwikkelprogramma voor de voorman’ samengesteld. Gespreks- en communicatietechnieken, professioneel leidinggeven, bedrijfsmatig denken, toegevoegde waarde voor uitvoerder en vaklieden zijn, is een greep uit het brede palet dat in de opleiding aan bod komt.

Meer verantwoordelijkheden

Jongen Bouwpartners begon bijna 100 jaar geleden als Bouwbedrijven Jongen in het Zuid-Limburgse Landgraaf. Sinds 1997 maakt het bedrijf deel uit van VolkerWessels, een van de grootste bouwbedrijven in Nederland. Dagelijks zijn 220 medewerkers van Jongen Bouwpartners aan de slag in Limburg, een deel van Noord-Brabant en een gedeelte van Gelderland. Een 25-tal voormannen van het bedrijf zijn in drie groepen gestart met het ontwikkelprogramma van KPE Bouw. “Hiermee willen we onze voormannen naar een nog hoger niveau tillen”, legt Rob Haarmans, directeur Jongen Bouwpartners, uit. “Doordat de uitvoerder een steeds breder takenpakket heeft gekregen, wordt de voorman een verlengstuk van hem op de bouwplaats. Ook krijgt de voorman hierdoor meer verantwoordelijkheden. Om hem hierin te ondersteunen hebben we onder meer gekozen voor het ontwikkelprogramma van KPE Bouw.”

Van scepsis naar enthousiasme

“Het is dus ook geen vrijblijvendheid”, vult Bianca Willemsen, HR-adviseur bij Jongen Bouwpartners aan. “Ook binnen de bouw is permanente educatie essentieel. Wat vroeger van een voorman werd verwacht, is vandaag de dag helemaal anders. We zien het als goed werkgeverschap om onze mensen daarin zo optimaal mogelijk te begeleiden. En voor iemand die al 30 jaar in het vak zit, valt dat niet altijd mee. Voor aanvang van het ontwikkelprogramma was er enigszins scepsis. Waarom is dit nodig, ik doe het werk toch al jaren, was een veelgehoorde opmerking. Daarom waren we ook erg blij dat onze mensen enthousiast terugkwamen van de cursus. Het geeft hen concrete tools in handen om het verlengstuk van de uitvoerder te zijn.”   

Taal van de bouw spreken

“Alles valt en staat met de inhoud van de cursus”, vindt Rob Haarmans. “Deze mannen zijn door de wol geverfd, die maak je niets wijs. Je moet de ‘taal van de bouw’ spreken. KPE Bouw heeft de cursus ontwikkeld in nauwe samenwerking met onder meer ons moederbedrijf. De docent, Remco van Bakel, heeft ruime ervaring als bouwplaatsmanager/hoofduitvoerder. Hij weet als geen ander hoe het werkt binnen de bouw. Daarmee maak je het verschil.” 

Voormannen community

“Naast het ontwikkelprogramma zijn we op dit moment druk bezig met het opzetten van een voormannen community”, vertelt Robbert van Dinther, operationeel directeur KPE Groep. “Nadat je het ‘Ontwikkelprogramma voor de voorman’ incompany of via de open inschrijving hebt doorlopen, stopt het natuurlijk niet. Permanente educatie is belangrijk om kennis en competenties op het juiste niveau te houden. Daarom starten we met de voormannen community. Je mag het een jaarlijkse opfriscursus noemen, maar het wordt ook een plek waar voormannen kennis en kunde met elkaar kunnen delen.” 

Wilt u meer weten over het ‘Ontwikkelprogramma voor de voorman’, klik dan hier.

Geef een reactie