Interview met Leon Verheggen – afdelingshoofd HTI Bouwmanagement

Geplaatst door

HTI Bouwmanagement is een deeltijdopleiding die jou de mogelijkheid biedt om jezelf te ontwikkelen op het gebied van uitvoeringstechnieken, informatiemanagement, management in de bouw, bouwkosten en planning. Je leert alle ins en outs omtrent bouwmanagement en ontwikkelt jezelf als leidinggevende op zowel sociaal als technisch gebied.

Leon Verheggen is docent van de opleiding Bouwmanagement, wij stelden hem een aantal vragen:

Kun je iets meer vertellen over je achtergrond? 

“Van huis uit ben ik jurist. Eigenlijk heb ik mijn hele leven gewerkt in de vastgoedwereld. Ik ben gestart als makelaar taxateur en ben vervolgens actief geweest binnen een woningcorporatie als project- en gebiedsontwikkelaar. Later heb ik bij een bouwbedrijf gewerkt als innovatie manager en nu ben ik zelfstandig consultant en ben ik docent bij KPE Groep en het HTI. Mijn persoonlijke motto is: bouwen met mensen voor mensen.

Ik wil graag mijn kennis overdragen aan studenten, dat is ook de reden waarom ik ben gaan lesgeven. Mijn ambitie is om mensen te helpen om hun talenten te benutten en hun doelen waar te maken. Hoewel ik geen bouwkundige ben, interesseer ik me zeer in de mensen die werkzaam zijn in de bouw en in de projectomgeving. Dat laatste heeft veel uitdagingen zoals digitalisering en energietransitie. De vragen die rondom deze uitdagingen spelen: ‘Wat betekent dit voor de bouw of voor de mensen die daar werkzaam zijn?’ worden behandeld in de opleiding.”

Wat kan een student uit de opleiding halen nadat deze is afgerond?

“Een student kan na de opleiding Bouwmanagement de breedte van het werkveld beter inschatten. Hij of zij leert om niet alleen naar een projectonderdeel te kijken, maar ook naar het project als geheel in zijn omgeving en naar de bouwbranche als bedrijf. Ze leren dus om een breder overzicht te krijgen. De gebouwde omgeving wordt hierbij centraal gesteld. 

De opleiding Bouwmanagement leidt studenten op tot moderne mensen in de bouw die weten wat er op hen af gaat komen. Afgestudeerde bouwmanagers zien hoe hun vak verandert, wat er gebeurt in de branche en welke nieuwe ontwikkelingen er plaatsvinden. Zij leren hoe ze hier gebruik van kunnen maken en hoe ze zichzelf daar verder in kunnen ontwikkelen. De uitdagingen die op de branche afkomen en de manieren waarop men zich daar beter op kan voorbereiden, worden ook uitvoerig besproken.”

Op de ontwikkeling van welke vaardigheden focust de opleiding zich vooral?

“De opleiding focust zich niet alleen op algemene vaardigheden. Je leert als student werken aan de competenties die je nodig hebt, je werkt dus aan persoonlijke vorming en ontwikkeling. Hierin komt dus een stukje persoonlijk maatwerk terug. Er wordt gekeken naar welke kennis en competenties de student nodig heeft om verder te komen.”

“Je leert als student werken aan de competenties die je nodig hebt, je werkt dus aan persoonlijke vorming en ontwikkeling” – Leon Verheggen

Wat enthousiasmeert jou persoonlijk om deze opleiding te geven?

“Ik heb altijd veel interesse gehad in hoe je de bouwbranche kunt transformeren naar een meer innovatiebranche. Ik leer jonge mensen graag om hun goede ideeën vast te houden en hoe ze weerbaar kunnen worden in hun vak. Ik vind het leuk om met jonge mensen te werken die onbevangen naar de materie kunnen kijken en ze te helpen in omgevingen waar je toch vaak vastloopt op de gevestigde orde. Mijn doel is om de studenten te helpen om zelf verder te komen en ze te leren om een weg te vinden in een bedrijf waar innovatie misschien nog niet voorop staat.”

Zijn er nog andere dingen die jij graag wil uitlichten over de opleiding?

“De opleiding bedient zich van alle werkvormen, we maken dus gebruik van hybride onderwijs. De basis is om zoveel mogelijk fysiek les te volgen op de leslocatie of door middel van excursies. Zo bezoeken we onder andere de beurs Building Holland en projecten. Echter, we maken ook gebruik van online sprekers en online programmaonderdelen. 

De studenten werken afwisselend individueel en in groepjes in de lessen en opdrachten. Ze gaan samen aan de slag en zijn hierdoor in staat om elkaar te versterken. Er wordt geen gebruik gemaakt van dichtgetimmerde programma’s. Natuurlijk staan de onderwerpen vast, maar we laten ruimte open voor de dynamiek van de groep en samen besluiten we wat de studenten zowel individueel als als groep nodig hebben.”

Wil jij meer informatie over de opleiding HTI Bouwmanagement? Neem dan contact op met Paul Simons: (085) 016 04 78 of p.simons@kpe.nl

Geef een reactie