Interview met Emile Vink, student HTI Bouwkosten

Geplaatst door

De opleiding HTI Bouwkosten bestaat uit 4 modules en richt zich op het gehele proces dat nodig is om de bouwkosten te bepalen. Je leert onder andere diverse begrotingstechnieken, classificaties (BIM), bepaling van de bouwtijd en planning. Je krijgt inzicht in diverse bouwmethoden en materieelinzet, bouwplaatskosten, algemene kosten, regelgeving en de gevolgen van gekozen bouwmethoden en materialen op de bouwsom.

Emile Vink is student bij de opleiding HTI Bouwkosten. Wij stelden hem een aantal vragen:

Waar ben je momenteel werkzaam en waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

“Momenteel ben ik werkzaam bij SkaaL, een bouweconomisch adviesbureau. Ik wilde graag mijn kennis vergroten om vervolgens deze kennis toe te passen in mijn werk. Mijn doel is ook om meer punten te scoren bij het Register Kostenmanager Nederland, dat kan ik door middel van deze opleiding bereiken. De opleiding HTI Bouwkosten sluit goed aan bij mijn huidige werk, het geeft net de aanvulling op de kennis die ik al bezit over dit onderwerp. Daarnaast zit het HTI om de hoek, dus dat is ook mooi meegenomen.”

Hoe ben je bij het HTI terechtgekomen?

“Via de NVBK heb ik doorgeklikt en kwam ik bij HTI Bouwkosten uit. Het programma was duidelijk vermeld op de website en viel vrijwel meteen op. Het waren precies de onderwerpen waar ik met mijn werk ook mee bezig ben. Daar wilde ik me graag verder in verdiepen en ik wilde ook horen hoe andere studenten tegen deze onderwerpen aankijken. Elke student heeft vanuit zijn werk en eigen ervaringen een ander standpunt. Je krijgt als het ware een ‘kijkje in iemands brein’, en dit vind ik heel interessant.”

“Ik was op zoek naar een actieve groep die ook met elkaar wil leren” – Emile Vink

Wat waren je verwachtingen van deze opleiding? En hoe zijn die verwachtingen uitgepakt?

“Ik zag natuurlijk het programma en dat gaf mij een goed beeld van de onderwerpen die gedurende de opleiding behandeld zouden worden. Het is een goede dropdown van alle onderwerpen die aangesneden worden. Ik vind het programma erg duidelijk en kijk er nog regelmatig naar. Het functioneert als een ‘guideline’ waardoor ik precies weet wat voor competenties en onderdelen we de volgende les gaan behandelen. 

Daarnaast verwachtte ik gezelligheid, zoals een studie naar mijn mening ook hoort te zijn. Ik was op zoek naar een actieve groep die ook met elkaar wil leren. Dat krijg je gelukkig bij deze opleiding.”

Hoe is deze studie te combineren met een fulltime job? 

“HTI Bouwkosten is een parttime studie. Om de twee weken heb ik op zaterdag fysiek les en het voorbereiden van de lessen en het leren voor de tentamens doe ik ‘s avonds. Het is makkelijk te combineren en dus prima te doen naast fulltime werk als je dit ook zelf wil. Je moet gemotiveerd zijn om deze studie succesvol af te ronden. Ik zie het als een investering in mijzelf en heb het er dan ook zeker voor over om mijn tijd in deze opleiding te steken.”

Wat maakt jou enthousiast over deze opleiding?

“Waar ik het meest enthousiast van word in deze opleiding is de verdieping in de onderwerpen die we krijgen. In combinatie met de interessante standpunten van de andere studenten, krijgen we een compleet beeld over bouwkosten. De theorie wordt besproken door verschillende docenten waardoor je verschillende aspecten van andere disciplines krijgt. Dit is erg leuk en zorgt mede voor de verdieping van de stof.”

Wat neem jij van deze cursus mee in de praktijk? 

“Ik gebruik de kennis die ik heb meegekregen over kengetallen, benaderingen van factoren en investeringskosten in de dagelijkse praktijk. Hierdoor kan ik meer maatwerk leveren aan de klant.

Daarnaast heb ik een snellere groei in het werkgebied dan collega’s die de opleiding niet volgen. Ik krijg de erkenning ook terug en ik stimuleer andere junioren dan ook om een opleiding te gaan volgen. Het is gezellig, leerzaam en zeer waardevol.”

Wil jij meer informatie over de opleiding HTI Bouwkosten? Neem dan contact op met Paul Simons: (085) 016 04 78 of p.simons@kpe.nl

Geef een reactie