Robbert van Dinther over elementaire bouwkunde: ‘’Het onderlinge contact verbetert wanneer je elkaar begrijpt.’’

Geplaatst door

Binnenkort start bij KPE Bouw de training Elementaire Bouwkunde. Deze training is ontwikkeld voor mensen die een ondersteunende rol (HR, secretariaat, administratie) invullen bij een bouwbedrijf zonder dat zij een bouwkundige achtergrond hebben.

Robbert van Dinther, operationeel directeur bij KPE Bouw, heeft zelf geen bouwkundige achtergrond maar heeft wel een ondersteunende rol ingevuld bij een bouwbedrijf. Zo is hij werkzaam geweest als Directeur Personeel & Organisatie bij Ballast Nedam. Vanuit zijn periode bij Ballast Nedam weet Robbert als geen ander hoe essentieel het is om de basisbegrippen van de bouw te kennen.

Waarom is het zo belangrijk dat het ondersteunende personeel bij een bouwbedrijf de basisbegrippen uit de bouw kent?
‘’Wanneer je ‘de taal spreekt’ is het gemakkelijker om met vertrouwen een overleg in te gaan of bijvoorbeeld – met de HR-pet op – een sollicitatieprocedure te starten. Daarnaast is het goed voor de verbinding tussen medewerkers op kantoor en de medewerkers op de bouwplaats. Het onderlinge contact verbetert wanneer je elkaar begrijpt. Bijvoorbeeld wanneer je in gesprek gaat met een uitvoerder, is het handig om begrippen als wanden/breedplaat, tunnelgietbouw en klimbekisting te begrijpen. Als ik de uitvoerder verdwaasd aankijk omdat ik hem of haar niet begrijp, creëert dat een bepaalde afstand.’’

Hoe leer je als ‘leek’ al die begrippen uit de bouw?
‘’Dit kun je natuurlijk leren in de praktijk door hier en daar begrippen op te vangen, maar het gaat sneller wanneer je een training elementaire bouwkunde volgt. Deze trainingen nemen weinig tijd in beslag. Zeker wanneer je weet hoeveel tijd je er in de praktijk uiteindelijk mee wint.’’

Kun je in het kort iets vertellen over de training Elementaire Bouwkunde bij KPE?
‘’Tijdens de training die wij aanbieden krijgen deelnemers in een efficiënt tijdsbestek de basis mee van een bouwproces. Wie heeft welke rol, welke spelers zijn er in het veld, wat voor basismethoden bestaan er? Om dit te leren brengen we een bezoek aan een bouwplaats. Het doel is dat de deelnemer zijn of haar werkomgeving leert kennen en daar een betekenis aan kan geven. Dat is het belangrijkste van de training Elementaire Bouwkunde.’’

Elementaire Bouwkunde: leer de basisbegrippen uit de bouwwereld
De KPE-training Elementaire Bouwkunde duurt in totaal 8 uur en op 14 juli aanstaande start een nieuwe groep. De training kan ook incompany worden aangeboden. Meer weten of inschrijven? Neem contact op met Paul Simons via p.simons@kpe.nl of bezoek onze website.