Opleiding ‘Startend leidinggevende in de bouw’

Geplaatst door

Oud-deelnemer Paul Claes: ‘’Ik heb veel geleerd over standpunten en belangen.”

Speciaal voor doorstromers binnen een organisatie heeft KPE Bouw de leergang ‘Startend leidinggevende in de bouw’ ontwikkeld. Tijdens deze opleiding komen belangrijke actuele leidinggevende aspecten aan bod die zorgen voor ondersteuning bij een volgende carrière stap. Voor de werknemer betekent dit een nieuwe, leerzame uitdaging en voor de werkgever minder openstaande vacatures en talentontwikkeling van de huidige werknemers.

Kun je jezelf voorstellen?
‘’Mijn naam is Paul Claes, 44 jaar, en werkzaam bij Hurks B.V in Eindhoven. In de 20 jaar dat ik werkzaam ben heb ik voornamelijk in utiliteitswerken gewerkt. Mijn huidige functie is Senior werkvoorbereider/projectcoördinator.”

Recent heb je de opleiding ‘Startend leidinggevende in de bouw’ gevolgd, wat heeft jou hiertoe gezet?
‘’Ik ben deze opleiding gaan volgen om me verder te ontwikkelen in het leidinggeven, met name in onderwerpen als delegeren, motiveren en communicatietechnieken.”

Kun je uitleggen wat je tijdens deze opleiding geleerd hebt en hoe je dit kunt toepassen in de praktijk?
‘’Ik heb voornamelijk veel geleerd over standpunten en belangen; men neemt namelijk een standpunt in omdat men belangen heeft. Wanneer je achter deze belangen komt, dan kun je de standpunten beter beïnvloeden. Dit kun je bijvoorbeeld toepassen in een offerte stadium, wat heel bevorderlijk kan zijn voor je werk.”

Welke tools die aan bod gekomen zijn kun je in de toekomst gaan inzetten?
‘’Ik heb veel geleerd over het gebruik van de Eisenhower matrix als tool voor eigen timemanagement. Hiermee kun je openstaande taken in categorieën delen, zo kun je makkelijk prioriteiten stellen tijdens je werkdag.

Daarnaast kwam situationeel leidinggeven ruim aan bod: hoe benader je mensen van verschillende niveaus om onder andere onderdelen van je werk te delegeren en te bewaken. Ook hier bestaat een model voor waarin de vier basisstijlen van leiderschap weergegeven worden. Hiermee kun je vaststellen hoeveel sturing en ondersteuning medewerkers nodig hebben.”

Zou je, nu je zelf ervaring hebt met deze opleiding, een collega aanraden om deze opleiding te volgen?
‘’Ja! De opleiding geeft namelijk een mooie basis en handvaten om jezelf verder te ontwikkelen als leidinggevende. Als je hiernaar opzoek bent is de opleiding zeker een aanrader. Daarbij is de opleiding laagdrempelig, de studiebelasting gering en de sfeer tijdens deze opleiding informeel. Dit maakt het volgen van de opleiding gemakkelijk.”

Meer lezen over de leergang Startend leidinggevende in de bouw? Bekijk het aanbod hier.