Veiliger bouwen met behulp van slimme spiegels

Geplaatst door

KPE Groep, opleider in de bouw- en vastgoedbranche, plaatst slimme spiegels op bouwplaatsen om veilig gedrag in de bouw te bevorderen. Op de spiegels, geleverd door het Limburgse Admirror, zijn gedurende de dag veiligheidsboodschappen te zien die bouwplaatsmedewerkers prikkelen veiliger te werken. Het idee is ontstaan vanuit KPE’s Brain Based Safety, een integraal ontwikkelprogramma voor bouwbedrijven die zich richten op veilig werkgedrag.

De spiegels worden geplaatst op plekken waar onder meer vaklieden, uitvoerders en onderaannemers meerdere keren per dag langslopen. De boodschap op de spiegel kan bijvoorbeeld een afbeelding zijn van een levenspartner of kind, om aan te geven dat veilig werken ook voor hen van belang is. Maar ook heldere werkinstructies, een safety-boodschap van de onderaannemer, vlogs van collega’s om collectiviteit te benadrukken of het tonen van potentieel gevaar bij de uit te voeren werkzaamheden, bijvoorbeeld het plaatsen van een prefab bouwdeel.

Bouwen aan veilig gedrag
Veiligheidsrisico’s worden niet met opzet genomen. Toch is er op bouwplaatsen weleens sprake van risicovol gedrag. Dit komt doordat gedrag wordt gevormd door natuurlijke instincten die de mens duizenden jaren geleden heeft ontwikkeld. Gelukkig weten we, na vele wetenschappelijke onderzoeken, dat we menselijk gedrag kunnen beïnvloeden door natuurlijk instincten aan te spreken. De videoboodschappen die op de spiegels te zien zijn worden daarom gelinkt aan drie menselijke basisinstincten: overleven, samenleven en voortplanten. Dit is een vorm van priming: het oproepen van gedrag via het creëren van automatische associaties. Bouwplaatsmedewerkers die in een slimme spiegel kijken, zien dus steeds een andere boodschap die indirect ‘inspeelt’ op veilig werkgedrag.

Pilot
Momenteel loopt er een pilot op een aantal bouwplaatsen van Heijmans Woningbouw, waarbij de spiegels zijn geplaatst in de toiletruimte van de bouwketen. Daarop zijn uiteenlopende boodschappen te zien die de medewerkers prikkelen om veilig te werken.

Brain Based Safety
KPE blijft ondertussen met Brain Based Safety volop aan de weg timmeren om veilig gedrag in de bouw te bevorderen. Niet alleen met bijvoorbeeld opleidingsprogramma’s voor directies en managementteams, maar ook door het inzetten van slimme spiegels op bouwplaatsen. Aan de hand van wetenschappelijke en onderwijskundige inzichten creëert KPE de videoboodschappen die op de spiegels te zien zijn.

Eenvoudig in gebruik
De spiegels worden compleet geleverd, passend bij de wensen en huisstijl van het (bouw)bedrijf. Admirror levert een online beheersysteem zodat de gebruiker van de spiegel(s) naar eigen inzicht 24/7 eenvoudig en op afstand video’s, foto’s, illustraties en tekst kan uploaden. Het is namelijk van belang dat de boodschappen worden getoond op het juiste moment. Daarbij zijn de dag, het tijdstip en andere factoren zoals het weer relevant. Op die manier sluit de inhoud altijd aan op de actuele situatie.