Makelaars en taxateurs onderscheiden zich met een MVA-kwaliteitslabel

Geplaatst door

KPE Groep en de MVA Academie werken aan een gezamenlijk doel: het deskundig opleiden van makelaars en taxateurs binnen een bepaald specialisme. Hiervoor biedt de MVA Academie haar leden cursusdagen aan in samenwerking met KPE Vastgoed. Wij spraken met Arja Portengen van de MVA Academie over de waarde van educatie en specialismes in ons vak.

Kun je kort iets vertellen over de MVA en de MVA Academie?
Arja: ”De Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) is dé beroepsorganisatie van makelaars en taxateurs in de Metropoolregio Amsterdam en is de grootste afdeling van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en taxateurs (NVM). Bij de MVA zijn bijna 600 makelaars en kandidaat-makelaars en taxateurs aangesloten, die werken conform de regels van de NVM. De Metropoolregio Amsterdam vraagt echter meer. Het is de Champions League van de Nederlandse vastgoedmarkt. Alleen een professionele club, met een goede organisatie en de beste spelers, overleeft daarin. En dat doen wij al meer dan 140 jaar.

Daarnaast speelt educatie een grote rol. Als vastgoedprofessional is het belangrijk dat je bij blijft en op de hoogte bent van nieuwe ontwikkelingen, wetten en regels. De MVA Academie biedt uiteenlopende cursussen voor leden en niet-leden. De onderwerpen zijn interessant, de benadering is praktijkgericht en de onderwerpen sluiten aan op de actualiteit.”

Wat is het onderscheidende vermogen van een MVA-makelaar of taxateur?
”Het makelaarsvak verandert. Productontwikkeling en innovatie zijn daarom essentieel. Om die reden zijn o.a. de kwaliteitslabels MVA Certified Expat Broker, MVA Erfpacht Deskundige en MVA Nieuwbouw Specialist ontwikkeld. Deze benadrukken de deskundigheid van de gespecialiseerde makelaar. Met deze kwaliteitslabels kunnen onze leden hun expertise uitdragen. Daarnaast zijn de MVA makelaars en taxateurs thuis in een groot werkgebied met allerlei uitdagingen, zoals funderingsproblematiek, erfpacht, monumenten, noem het maar op.”

Welke rol speelt educatie daarin?
”Educatie speelt een grote rol. Als vastgoedprofessional is het belangrijk dat je bijblijft en op de hoogte bent van bijvoorbeeld wetten en regels. We bieden niet alleen de verplichte educatie aan voor RMT’ers, KRMT’er en ARMT’ers, maar we bieden ook cursussen aan die inspelen op de behoefte van onze leden. Denk aan cursussen over erfpacht, de meetinstructie, social media. Ook voor de Certified Expat Brokers bieden we op maat gemaakte cursussen, zoals Business English in vastgoed, Cultuurverschillen voor vastgoedprofessionals en de Leerlijn Verhuur waarin de ins en outs van het huurrecht worden behandeld.” 

Wij verzorgen nu enkele jaren cursusdagen voor leden van MVA. Welke toegevoegde waarde heeft ons aanbod boven op het cursusaanbod van de MVA Academie?
”De MVA Academie is zelf geen opleidingsinstituut. De MVA Academie koopt haar cursusaanbod in en werkt samen met meerdere opleiders. KPE Vastgoed verzorgt voor de MVA Academie met name de verplichte educatie voor Register Makelaars en Taxateurs. Onze leden kunnen deze ‘totaalpakketten’ met korting boeken. Ook externe cursisten zijn van harte welkom, maar deze betalen het normale tarief. Met deze totaalpakketten voldoet een RM(T) in één keer aan hun verplichte educatie conform VastgoedCert en/of NRVT. Deze samenwerking is tot stand gekomen doordat leden en bestuursleden eerdere cursuservaring hebben opgedaan bij KPE Vastgoed. Ik vind dat KPE Vastgoed dit jaar snel heeft geschakeld. Er werden razendsnel virtuele cursusdagen aangeboden. Dit laat een stukje flexibiliteit zien binnen de onderwijsinstelling.”

Zoals je eerder aangaf kunnen MVA makelaars en taxateurs een kwaliteitslabel krijgen, zoals MVA Erfpacht Deskundige. Deze labels hebben jullie in het leven geroepen omdat het makelaarsvak verandert. Welke veranderingen zien jullie?
”Los van de regels die vanuit de overheden worden opgelegd, merken we een groeiende behoefte en interesse vanuit particulieren om te verduurzamen. Bij het aankopen van woningen zien we dat deze wens steeds vaker wordt meegenomen in de overwegingen en in de financiële mogelijkheden. Als een particulier kan kiezen tussen een al energiezuinige woning en een niet – energiezuinige woning zal hij eerder kiezen voor de eerste optie. In deze overspannen markt is die luxe er meestal niet, maar deze factor wordt wel belangrijker. De MVA heeft daarom ook een Commissie Duurzaamheid die de ontwikkelingen in de gaten houdt.”

Welke projecten kan de branche komend jaar van jullie verwachten?
”Wij willen de aankoopmakelaar meer op de kaart zetten. Dit doen we met behulp van de Projectgroep Aankoop die zich focust op het positioneren van onze leden als aankoopspecialist en de communicatie hierover naar de consument toe. Van de MVA Academie kan men verwachten dat er meer opleidingen aangeboden worden op elk niveau. Je kunt bijvoorbeeld denken aan cursussen voor startende binnendienstmedewerkers, assistent-, kandidaat- en register makelaars en taxateurs. Ook verwachten wij dat een gedeelte van het virtuele aanbod zal blijven. Dit wordt afgestemd op de behoeften van de cursist.’’


Over Arja Portengen

Arja Portengen is binnen de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA) verantwoordelijk voor de MVA Academie. Arja houdt zich bezig met het samenstellen van het cursusaanbod om dat vervolgens aan te bieden aan de leden van de MVA en externe cursisten.


Bent u makelaar / taxateur in de regio Amsterdam en nog geen lid van MVA? Neem dan een kijkje op de website van MVA Academie