Duurzaam bouwen is de toekomst

Geplaatst door

Caroline Koks is Projectadviseur Methode & Constructie op de afdeling Ontwerp & Engineering bij Heijmans en volgde onlangs onze online module Energietransitie en Circulaire Economie. KPE sprak met Caroline over duurzaam bouwen en hoe de module haar hielp om haar kennis op dit gebied uit te breiden.

Duurzame adviezen

Heijmans bood Caroline aan de online module te volgen zodat ze zich breder kon oriënteren als het gaat om het geven van duurzame adviezen aan klanten. Duurzaam bouwen is tenslotte de toekomst. Zo ziet Heijmans dat ook; het bouwbedrijf wil in 2023 CO2 neutraal zijn, 100% energiecentrale oplossingen bieden en 100% circulair bouwen.

Kan dit duurzamer?

Hoe zorg je ervoor dat er duurzaam gebouwd wordt? Waar moet je rekening mee houden? Wordt dan niet alles duurder? Dit en vele andere vragen worden beantwoord tijdens KPE’s online module Energietransitie & Circulaire Economie.

Caroline: ‘’Wat voor mij heel interessant was, is dat je leert hoe je kunt besparen op zowel bouwkosten als uitstoot door de juiste grondstoffen te gebruiken. Ik was hiervan al op de hoogte, maar had nog te weinig kennis om advies te kunnen geven. Nu streef ik ernaar om in de toekomst bij ieder advies de vraag te stellen; kan dit nog duurzamer?’’

Laatstgenoemde vraag is in Caroline’s ogen iets dat ieder bedrijf zich moet afvragen. In plaats van dezelfde processen constant te herhalen, moet er gekeken worden naar het hergebruiken van grondstoffen of het inzetten van andere soorten grondstoffen waar minder van nodig is. Dit is nodig om de uitstoot te verminderen en verspilling en uitputting tegen te gaan.

Kritisch kijken naar processen

Caroline: ‘’Met name mijn generatie en de generaties die daarop volgen moeten kijken naar gestandaardiseerde processen en deze verbeteren en verduurzamen. Wij zijn geboren in een tijd waarin de uitputting van de aarde al zover is dat er wel iets gedaan moet worden. Het is daarom aan ons de taak om met een frisse blik dit topic ter sprake te brengen.’’

Een echte aanrader

Met dit in het achterhoofd raadt Caroline bouwprofessionals aan om de module Energietransitie & Circulaire economie te volgen. De module geeft je de kennis om het begrip duurzamer bouwen te vertalen naar praktische concepten, tools en modellen om dit ook daadwerkelijk te realiseren. De beoordeling van Caroline voor de module luidde als ‘’zeer tevreden’’!

Waardering: 5 uit 5.

Module Energietransitie & Circulaire Economie

Op donderdag 17 februari 2022 begint de module Energietransitie en Circulaire Economie. Meer leren over verduurzaming binnen de bouwsector? Meld je dan snel aan op onze website!