Hoger Technisch Instituut: na 80 jaar nog steeds een begrip in de bouw

Geplaatst door

Dit jaar viert stichting het Hoger Technisch Instituut haar 80ste studiejaar. De stichting is al jaren een begrip in de bouwwereld. Nadat o.a. Romke Jellema het HTI oprichtte, zijn er voor vele alumni mooie carrièrekansen ontstaan binnen de bouwsector. HTI-studenten krijgen deze carrièrekansen omdat ze doordeweeks veelal op de bouwplaats te vinden zijn en hun vrije tijd invullen met lessen en opdrachten om zo een stap dichter bij hun droombaan te komen.

Werken en leren tegelijk, zoals Jellema dat voor zich zag
Het Middelbaar Technisch Instituut – later het Hoger Technisch Instituut genoemd – werd in 1939 opgericht door drie mannen: Romke Jellema, Henk Stutvoet en Albert Hemelman. De drie woonden en werkten in Amsterdam en trokken zich het lot van de mannen aan die zich het toenmalige technische dagonderwijs niet konden veroorloven. Ze besloten een particuliere onderwijsinstelling op te richten waaraan jongemannen konden studeren én daarnaast hun baan in de bouw konden behouden (vrouwen mochten destijds geen technische opleiding volgen). Lessen werden op doordeweekse avonden en op de zaterdag gegeven. De woensdagavond werd vrijgehouden; dit was de avond waarop voetbalwedstrijden op tv werden uitgezonden.  

Docent moet echte vakman of -vrouw zijn
Vanaf de oprichting is consequent de regel aangehouden dat een HTI-docent uitsluitend lesgeeft in het vak waarin hij/zij werkzaam is of is geweest. Destijds werd al ingezien dat het voor studenten van grote toegevoegde waarde is wanneer de docent hen kan vertellen hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Deze ‘docentenregel’ is nog steeds van toepassing. Studenten leren van professionals met een flinke dosis praktijkervaring.

Open dag zaterdag 7 maart 2020
Momenteel biedt het HTI vier (post) hbo-opleidingen in deeltijdvorm aan: Bouwkunde, Bouwmanagement, Bouwkosten en Beton & Staal. Op zaterdag 7 maart opent het HTI van 9.30 – 12.30 uur haar deuren voor iedereen die overweegt een technische opleiding te volgen. Is dit iets voor jou? Meld je dan aan voor de open dag via het formulier op de website van het HTI.