Project Kickstarter bij Ballast Nedam

Geplaatst door

Erik Hooijschuur, projectdirecteur: ‘’De dingen die we doen hebben vaak een achterliggende gedachte. Door er over te praten, begrijp je elkaar beter en leer je elkaars beweegredenen kennen.’’

Erik Hooijschuur, projectdirecteur bij Ballast Nedam, doet samen met het kernteam voor de realisatie van de Feringa Building in Groningen mee aan Project Kickstarter van KPE. Project Kickstarter is een effectieve project start-up voor teams in de bouw. Deze week vindt de laatste sessie plaats uit een reeks van drie. We spraken Erik over zijn ervaringen tot nu toe.

Kun je iets over jezelf en je functie bij Ballast Nedam vertellen?
“Ik werk als projectdirecteur bij Ballast Nedam. Mijn focus ligt daarbij op bouwprojecten. Vanuit deze rol ben ik het aanspreekpunt voor opdrachtgevers en onderaannemers. Momenteel houd ik mij bezig met het project Feringa Building in Groningen en ben ik verantwoordelijk voor de realisatie van dit project.’’

Wat was de aanleiding om te starten met Project Kickstarter?
“In het verleden heb ik, vanuit mijn verschillende rollen bij Ballast Nedam, altijd oog gehad voor de teamsamenstellingen. Binnen een projectgroep wil ik niet dat men alleen technisch en inhoudelijk werk uitvoert. Ik vind het ook belangrijk dat de verschillende teamleden goed op elkaar zijn afgestemd. In mijn ogen is dit zeer belangrijk, vooral wanneer in korte tijd een projectgroep gevormd moet worden met personen die elkaar nog niet kennen. Hoe je het wend of keert, het blijft een uitdaging. Dat is ook de reden dat ik samen met de HR-afdeling heb gekeken naar de mogelijkheden voor team building, waarbij meer aandacht is voor de ‘zachte kant’. Ik merk dat het in de bouw grotendeels draait om de ‘harde kant’, de technische en inhoudelijke aspecten. Maar juist met die zachte kant valt veel winst te behalen.  Zodoende zijn we met KPE in gesprek gegaan en zijn we gestart met Project Kickstarter.’’

Project Kickstarter is een ‘start-up’ traject voor nieuwe projectgroepen. Waarom hebben jullie gekozen voor deze aanpak?
‘’We zijn van mening dat we eerst moeten zorgen dat het projectteam goed staat. Dat is ook de reden om op voorhand veel energie te steken in de samenstelling. Uiteindelijk merk je dat aan het einde van de rit meer winst is behaald en dat het gehele proces soepeler verloopt.”

Je doet zelf ook mee met Project Kickstarter. Wat voegt dit traject toe aan jouw functie?
“Ik ben een onderdeel van het kernteam en daarom ook aanwezig bij dit traject. Tijdens Project Kickstarter leer je de mensen en daarmee de groep goed kennen. Voor mij is dit essentieel, omdat ik op die manier kan zorgen dat iedereen binnen de groep zijn of haar rol goed kan vervullen.’’

Kun je dit toelichten?
‘’Ik leer meer over de ‘zachte kant’ na te denken. Uiteindelijk spelen die een grotere rol dan je zou denken. De dingen die we doen hebben vaak een achterliggende gedachte. Door er over te praten, begrijp je elkaar beter en leer je elkaars beweegredenen kennen. In mijn rol is dat wel prettig. Zo kan ik het optimale uit het projectteam halen.’’

Hoe ziet voor jou de optimale projectsamenwerking er uit?
‘’Het optimale scenario binnen een projectgroep is dat je elkaars drijfveren weet, de valkuilen kent en elkaars sterke kanten weet te benutten.  Op deze manier kan je als team echt top prestaties leveren!”


Ook een effectieve start voor uw projectteams in de bouw? Klik dan hier voor meer informatie of bel ons op 085 016 04 78.