Let op: nieuw model voor de onderbouwing van de waardering van een verhuurde woning

Geplaatst door

In de afgelopen maanden is door een vertegenwoordiging van brancheorganisaties, opleidingsinstituten en validatie-instituten gewerkt aan de uitwerking van een nieuw model voor de onderbouwing van de waardering van een verhuurde woning. Wij adviseren u, om het nieuwe model op de juiste wijze te kunnen interpreteren en te gebruiken, de Roadshow Marktwaarde Verhuurde Woning te volgen. Deze Roadshow bieden wij nog vóór het einde van het jaar op 10 locaties aan.

Meld u aan voor de Roadshow Marktwaarde Verhuurde Woning >>  Bel ons op (085) 016 04 78 of mail info@kpe.nl.

Nieuw model taxatierapporten, blijf op de hoogte
Steeds meer geldverstrekkers bieden een ‘buy-to-let’ product aan waarmee woningen in een verhuurde staat gefinancierd worden. Hiermee is er ook een toenemende behoefte aan taxatierapporten met een ‘marktwaarde (in verhuurde staat)’. Het kan daarbij gaan om zowel het waarderen van woningen die reeds verhuurd zijn als woningen die na de transactie verhuurd gaan worden. Geldverstrekkers zien graag een extra onderbouwing in taxatierapporten waarin sprake is van een ‘marktwaarde (in verhuurde staat)’.

Om de taxateurs die op dit terrein wel deskundig zijn maar waarvoor het geen dagelijkse praktijk is (en die dus veelal nog geen eigen werkwijze en rekensystematiek toepassen) zijn door een aantal betrokken marktpartijen voorbeeldproducten (her)ontwikkeld:

1.   De nieuwe ‘Berekening van de marktwaarde (in verhuurde staat)
2.    De toelichting voor taxateurs hierop;
3.    De Q&A over de ‘berekening van de marktwaarde (in verhuurde staat);
4.    Een aanpassing in het opleidingsprogramma van de grote opleiders;

De eerste drie documenten kunt u downloaden door op de link te klikken. Deze producten kunt u gebruiken als ondersteuning bij het bepalen van de marktwaarde (als de woning reeds is verhuurd) of van de marktwaarde met bijzonder uitgangspunt dat de woning is verhuurd (als vaststaat dat deze verhuurd gaat worden).

Let op: Deze producten zijn bedoeld voor de waardering van een enkele verhuurde woning (al dan niet in particulier bezit) en zijn niet bedoeld voor het waarderen van beleggingsportefeuilles!

In de Q&A (document nummer 3) zijn de meest gestelde vragen en antwoorden opgenomen. Staat uw vraag er niet bij, dan verzoeken wij u contact op te nemen met uw brancheorganisatie of met één van de validatie-instituten. In de komende periode zal de Q&A verder worden uitgebreid en worden gepubliceerd op de (leden)sites van de aangesloten organisaties.

Bij elke taxatie blijft het uitgangspunt dat u als taxateur alleen dat taxeert waarvoor u zichzelf deskundig en capabel acht. De producten zijn ontwikkeld om u te helpen bij uw onderbouwing. Het gebruik is niet verplicht. Indien u gebruik maakt van eigen producten is dat natuurlijk ook goed. Als uw onderbouwing maar klopt.

En nu? 
Wij adviseren u om de Roadshow Marktwaarde Verhuurde Woning te volgen. Tijdens deze roadshow krijgt u uitleg over het huurrecht bij woonobjecten en de mogelijke berekeningswijze(n), met aandacht voor de benodigde bijlagen en de verdere juridische aspecten die horen bij verhuurde woningen. 

Wij helpen u verder!
KPE Vastgoed biedt nog vóór het einde van het jaar de Roadshow Marktwaarde Verhuurde Woning op 10 locaties aan. Meld u snel aan, vol = vol! 

Bel ons op (085) 016 04 78, mail ons (info@kpe.nl) of schrijf u in via het opleidingsportaal