‘’Als voorman sta je letterlijk tussen de vaklieden en de uitvoerder in en dat is soms best lastig’’

Geplaatst door

Ontwikkelprogramma voor de Voorman
Start donderdag 20 januari 2022

Begin januari start bij KPE Bouw het Ontwikkelprogramma voor de Voorman: een training die voormannen helpt om te gaan met de vele uitdagingen die zij tegenkomen op de bouwplaats. De training is opgebouwd uit vier dagdelen en een Persoonlijke Ontwikkel Scan (POS).

Peter Blokhuis – trainer bij KPE Bouw – verzorgt de training. Wij stelden hem een aantal vragen:

Je komt zelf uit de bouwwereld, kun je daar meer over vertellen?
Peter Blokhuis: ‘’Zeker. Na mijn studie Bouwkunde ben ik tot 2008 fulltime werkzaam geweest binnen de bouwsector. Vanuit functies als calculator, tekenaar, werkvoorbereider, projectcoördinator en kopersbegeleider, ben ik de HR-richting opgegaan. Dat heeft overigens niets met cv ketels te maken, maar is het oude ‘personeelszaken’. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het gedrag van mensen. Waar halen zij hun motivatie vandaan en waarom doen ze wat ze doen? Toen ik mij realiseerde dat ik daar meer over wilde weten, ben ik weer naar school gegaan. Desondanks blijft de bouw mijn wereld, daar ben ik opgevoed. Met het voormannen traject ga ik mijn kennis over de bouwwereld én mijn mensenkennis combineren en delen.’’

Vind je dat de rol van de voorman de afgelopen jaren is veranderd?
‘’Het gehele bouwproces is complexer geworden. Vroeger bouwde één aannemer een huis, nu doet hij dat met tenminste 50 partijen. Hierdoor moeten taken opgedeeld worden. De uitvoerder van nu is meer een bouwplaatsmanager die het overzicht houdt en de kwaliteit en het proces bewaakt. De uitvoerder kan – zoals hij of zij dat vroeger wel deed – onmogelijk overal en nergens zijn. De voorman is daardoor een verlengstuk van de uitvoerder geworden en voert de taken uit die de uitvoerder vroeger deed. Nu delen de voorman en de uitvoerder steeds meer de verantwoordelijkheid. Dit is ook wel goed: gedeelde verantwoordelijkheid zorgt voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Maar dit betekent wel dat de rol van de voorman anders is dan de vaklieden en daarmee andere kennis vraagt.’’

Wat kunnen voormannen uit het ontwikkelprogramma halen?
‘’Aandacht en erkenning voor hun nieuwe rol, maar ook inhoudelijke praktijkgerichte kennis zoals communiceren, leiding geven en omgaan met hun positie op de bouwplaats. Technische kennis hoef ik ze niet te leren. Maar tips & tricks op het gebied van communicatie kan ik wel met ze delen.’’

Waarom is goed communiceren op de bouwplaats zo belangrijk voor de voorman?
‘’Goede communicatie met alle onderaannemers en leveranciers voorkomt grotendeels dat er onnodige fouten worden gemaakt én het zorgt ervoor dat het bouwproces veiliger wordt. Tijdens de training leren de deelnemers het nut van ‘Luisteren’, ‘Samenvatten’ en ‘Doorvragen’ en hoe zij dit kunnen toepassen in de praktijk. Daarnaast besteden we aandacht aan het doen van te snelle aannames. Ondanks de tijdsdruk is het altijd goed om aannames te checken. Het kan uiteindelijk tijd schelen, en dus geld en plezier.’’

En de leidinggevende rol van de voorman?
‘’Dat gaan we ook bespreken tijdens de training. We leren de deelnemers hoe je positief feedback kunt geven, hoe je goed naar iemand luistert en hoe je iemand kunt aansturen. Daarnaast gaan we in op het vervullen van de voormanrol. Als voorman sta je letterlijk tussen de vaklieden en de uitvoerder in en dat is soms best lastig. Hoe ga je met deze positie om, waar moet je op letten en hoe zorg je er voor dat de relatie tussen alle partijen goed blijft en het werk toch wordt gedaan? Dit is ontzettend belangrijk als het gaat om de sfeer en de veiligheid op de bouwplaats.’’

Worden er situaties nagebootst of worden bestaande voorbeelden uit de praktijk besproken?
‘’We gaan met concrete ‘bouwplaatsvoorbeelden’ aan de slag. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een onderaannemer die een doorgang blokkeert met een busje? Hoe reageer je daar op en hoe los je het op? Dit gaan we tijdens de training oefenen. Voor sommige deelnemers kan dit best spannend zijn, maar de ervaring leert dat iedereen er beter van wordt. Daarnaast komt het visualiseren van je communicatie aan bod: een beeld zegt tenslotte meer dan 1000 woorden. Dit kan ook van pas komen wanneer de deelnemer bijvoorbeeld met buitenlandse collega’s op de bouwplaats moet communiceren.’’

Vooraf aan de training doorlopen de deelnemers een Persoonlijke Ontwikkel Scan, wat houdt dit in?
‘’Deze scan geeft inzicht in de individuele leerdoelen van de deelnemer. Het is de (individuele) basis van de training. Stel dat uit de scan blijkt dat een deelnemer niet graag voor een groep spreekt, weet ik dat ik hem of haar moet uitdagen om voor de groep te gaan staan. De uitslagen van de Persoonlijke Ontwikkel Scan delen we overigens niet met de groep, dit mag iedereen voor zichzelf houden. Het is ook goed om te weten dat de scan bij de deelnemers een bewustzijn creëert over verschillende persoonlijkheden. Wat voor de één niet werkt, werkt voor de ander wel.’’


https://www.kpe.nl/bouw/opleidingsaanbod/ontwikkelprogramma-voor-de-voorman