Mariëlle Wieman: ‘’Young professionals vallen tussen wal en schip. Ze zijn afgestudeerd, maar missen vaak bagage voor een volgende carrièrestap.’’

Geplaatst door

Mariëlle heeft bij KPE het Young Professional Program gevolgd. Dit is een uniek programma voor Young Professionals die net gestart zijn in de vastgoedsector. Het programma is ontwikkeld door KPE Groep in samenwerking met Mariëlle Wieman, voormalig directeur van NEVAP (innovatieplatform in de vastgoedsector) en auteur van onder andere de studieboeken ‘Handboek Vastgoedmanagement’ en ‘Vastgoedexploitatie’. Mariëlle is als docent verbonden aan het programma. Zij vertelt in een kort gesprek waarom het Young Professional Program is ontwikkeld.

Wie zijn de beoogde young professionals?
Mariëlle:‘’Afgestudeerden aan hogescholen en universiteiten met beperkte werkervaring in de vastgoedsector. Voor deelname aan het Young Professional Program hoeven zij niet persé een vastgoedstudie te hebben afgerond. Dat kan bijvoorbeeld ook een bouwkundige of facility management opleiding zijn. Wel moeten ze al werkzaam zijn in de vastgoedsector, bijvoorbeeld bij een vastgoedontwikkelaar, vastgoedbelegger of vastgoedmanager.’’

Waarom is dit programma ontwikkeld?
‘’Werkgevers in de vastgoedsector geven aan dat young professionals binnen hun organisaties bepaalde kennis en vaardigheden missen, zoals juridische kennis, communicatieve vaardigheden of kennis over bepaalde toekomstige ontwikkelingen die impact gaan hebben op de vastgoedwereld. Om hierop in te spelen heeft KPE het Young Professional Program ontwikkeld. Eigenlijk vallen young professionals nu tussen wal en schip. Ze zijn afgestudeerd, hebben enkele jaren werkervaring, maar missen vaak nog bagage voor een volgende carrièrestap of vervolgstudie, zoals een MSRE- of MRE-opleiding. Het Young Professional Program is voor hen een mooie opstap!’’

De kennis en vaardigheden van young professionals sluiten dus niet aan bij wat de vastgoedsector van hen verwacht?
‘’Alleen met kennis en ervaring red je het in de vastgoedsector niet. Het is een echte people’s business. Daarom zijn bijvoorbeeld goede communicatieve vaardigheden onmisbaar. Dat is ook één van de onderdelen die wij hebben verwerkt in het programma. Tijdens het programma delen wij wat ons (red: de vastgoedsector) te wachten staat op het gebied van circulariteit, gezondheid en proptech. Daarnaast leren de deelnemers meer over vastgoed rekenen en de juridische elementen die daarbij komen kijken. Het doel is dat de young professionals proactief met deze nieuwste inzichten aan de slag kunnen gaan. Overigens wordt niet alleen de harde kant van vastgoed belicht, zoals bouw en techniek, maar ook de zachte kant, zoals klantbeleving, serviceconcepten en de psychologie van de klant.’’

Het Young Professional Program wordt aangeboden als maatwerktraject en als open inschrijvingstraject. Wat is het verschil?
‘’Bij maatwerktrajecten komen wij langs bij de werkgever om te inventariseren wat de behoefte is binnen de organisatie en waar de organisatie naar toe wil. Welke kennis ontbreekt er en wie gaat het traject volgen? Aan de hand van die gegevens stellen wij een maatwerktraject voor de young professionals binnen die organisatie op. Bij het open inschrijvingstraject is het programma een breed palet van relevante en actuele kennis en vaardigheden voor young professionals in de vastgoedsector. De trainingsdagen vinden plaats op locaties die duurzaam, vernieuwend en inspirerend zijn. Het zijn zeker geen standaard lesdagen, maar echte belevingen met interessante rondleidingen door de betreffende panden.’’

Wat voor kansen krijgt de young professional na het afronden van dit traject? Wat levert het hen op?
‘’Dit programma is bedoeld als talent development voor vastgoedorganisaties. Wij inspireren de young professional met nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden, zodat zij zichzelf zichtbaarder kunnen maken binnen hun organisatie en daardoor het vertrouwen krijgen om door te kunnen groeien naar een volgende stap in hun carrière met meer verantwoordelijkheden. Bijkomend voordeel voor de young professionals is, is dat ze tijdens het traject andere young professionals leren kennen en zo hun netwerk uitbreiden.’’

En wat levert het voor werkgevers op?
‘’Dat de organisatie gevoed wordt door de young professionals. Zij hebben een andere, positief kritische blik op de ontwikkelingen in de vastgoedsector. Daar kunnen seniors en directies van deze organisaties hun voordeel mee doen. Dat kan bijvoorbeeld door de young professional processen anders te laten inrichten of binnen of gelieerd aan de organisatie mee te werken aan een start up. Daarnaast kan een young professional, die het open inschrijvingstraject volgt, nieuwe contacten leggen die relevant kunnen zijn voor de organisatie. Het maatwerktraject is voor de organisatie daarentegen echt een team building traject.’’


Het eerstvolgende Young Professional Program van KPE Groep start in maart 2022. Klik op onderstaande button voor meer informatie & inschrijven.

Geef een reactie