Deborah Groenewoud over Startend Leidinggevende in de Bouw: ‘’Ik weet nu beter hoe ik sommige situaties kan aanvliegen.’’

Geplaatst door

Speciaal voor de doorstromers binnen een organisatie heeft KPE Bouw de leergang ‘Startend Leidinggevende in de Bouw’ ontwikkeld. Tijdens deze training komen belangrijke actuele leidinggevende aspecten aan bod die zorgen voor ondersteuning bij een volgende carrière stap. Voor de werknemer betekent dit een nieuwe, leerzame uitdaging en voor de werkgever minder openstaande vacatures.


Plancoördinator Deborah Groenewoud, werkzaam bij Heembouw, heeft dit jaar de training Startend Leidinggevende in de Bouw afgerond. In gesprek met KPE vertelt ze over haar ervaring:

Wat is je huidige functie en waar wil je uiteindelijk naar toe?
Deborah: ‘’Ik werk als plancoördinator bij Heembouw op de afdeling Wonen en daar houd ik mij bezig met renovatie en onderhoudsprojecten. Als plancoördinator maak ik samen met leveranciers, opdrachtgevers en het interne team plannen voor verduurzamingsopgaves. Daarnaast maak ik ook de begrotingen op. Uiteindelijk wil ik doorgroeien naar de functie planontwikkelaar, maar eerst wil ik meer ervaring op doen in mijn huidige functie.’’

Waarom ben je de training Startend Leidinggevende in de Bouw gaan volgen?
‘’Voor mijn functie is het belangrijk om goed te communiceren. Ik ben de spin in het web tussen alle betrokken partijen en moet diverse factoren bij elkaar zien te brengen. Zelf communiceer ik vrij direct. Dit werkt niet bij iedereen even goed. Daarom wilde ik op een andere manier leren communiceren, zodat ik bijvoorbeeld beter feedback kan geven of een opdracht duidelijker kan communiceren op een manier die bij die persoon past.’’

Heb je voor jezelf leerdoelen gesteld vooraf aan de training?
‘’Ja, ik wilde leren hoe ik passend communiceer naar anderen toe en hoe ik op een positieve manier feedback kan geven.‘’

Is het gelukt om aan deze leerdoelen te werken?
‘’Zeker, de trainingsdagen voegden daar echt iets aan toe. Ik denk nu meer na voor ik iets zeg en hoe ik iets zeg. Ik weet nu beter hoe ik sommige situaties kan aanvliegen. De gesprekstechnieken die je krijgt toegereikt maken het eenvoudiger om een boodschap over te brengen. En steeds de koppeling die naar de praktijk werd gemaakt vond ik ook prettig. Voorbeelden uit mijn eigen werksituatie en die van de andere deelnemers werden besproken en daardoor kon ik direct leren hoe ik in de praktijk met verschillende situaties om kan gaan.’’

Hebben de andere deelnemers ook iets kunnen bijdragen aan jouw kennis?
‘’De deelnemers kwamen uit verschillende bedrijven en ik vond het interessant om te horen hoe zij met bepaalde dingen om gingen. Sommige deelnemers waren al projectleider of zaten niet ver van deze stap af. Vooral van hen kon ik veel leren; ze schetsten situaties waar ik in de toekomst nog mee te maken kan krijgen.’’

Zou je anderen deze training aanraden?
‘’Ja, het is zeker geen zonde van je tijd, haha. Als je de drijfveer hebt om een leidinggevende functie te behalen of bijvoorbeeld moeite hebt om anderen aan te spreken, is dit een nuttige training.‘’


De eerstvolgende datum voor ‘Startend Leidinggevende in de Bouw’ staat gepland in maart 2022.

Klik hier voor meer informatie over deze opleiding.

Geef een reactie