‘’Een inkoper moet weten wat er in de organisatie speelt en hoe de markt in elkaar zit.’’

Geplaatst door

Training Basisinzichten Inkoop, interview met KPE-docent Leo Stoelinga

Het inkoopvak staat de laatste jaren volop in de belangstelling. Steeds meer bouwbedrijven begrijpen het belang van professioneel inkopen en daar zijn vakkundige inkopers voor nodig. In september verzorgt KPE Bouw de training ‘Basisinzichten Inkoop’. Deze training is geschikt voor ieder die een inkooprol heeft of krijgt binnen een organisatie.   

De training wordt verzorgd door KPE-docent Leo Stoelinga. Leo is al 25 jaar actief in het inkoopvak; zowel in de commerciële sector als in de publieke sector. Inmiddels weet hij als geen ander wat het inkoopvak inhoudt en hoe inkoopprocessen vlekkeloos kunnen verlopen:

Wat houdt het ‘inkoopvak’ in?
Leo: ‘’Het gaat erom dat je als organisatie je processen zo inricht dat de goederen en diensten die je nodig hebt op tijd arriveren en dat deze van goede kwaliteit zijn tegen een marktconforme prijs. Om dat te kunnen doen, moet een inkoper weten wat er in de organisatie speelt en hoe de markt in elkaar zit. Waar koop je het in? Wat zijn de ontwikkelingen bij de leveranciers en hoe ziet de markt er uit? Nu is bijvoorbeeld maatschappelijk verantwoord inkopen een belangrijk thema.’’

Met welke uitdagingen heeft de inkoper van nu voornamelijk mee te maken?
‘’Ik kom regelmatig situaties tegen waarbij de inkoper zijn of haar organisatie nog niet zo goed kent. Dit kan leiden tot een mismatch: de inkoper heeft onvoldoende inzicht in de markt waarin de organisatie opereert en waar de organisatie (zijn of haar collega’s) om vraagt. Dit is een uitdaging die opgelost kan worden. Tijdens de training besteden we aandacht aan dit thema zodat de inkoper de juiste vragen weet te stellen aan collega’s om daarmee inzichtelijk te krijgen wat zij nodig hebben. Je moet elkaar kunnen begrijpen.’’

Wat kan er op organisatieniveau verbetert worden bij het optimaliseren van inkoopprocessen?
‘’Het komt voor dat mensen uit de ‘lijn’ (zoals budgethouders, werkvoorbereiders of afdelingsmanagers) weinig zicht hebben op de ontwikkelingen in de leveranciersmarkt en zijn daarbij niet altijd kosten- of compliant bewust. Hierdoor kopen bedrijven soms te duur in of schaffen ze niet de juiste producten aan. Of ze kopen te laat in. Dit heeft vaak consequenties voor de afspraken die een bedrijf met de eindklant heeft gemaakt.’’

”We bespreken de laatste ontwikkelingen in de (inkoop)markt, het inkoopproces en kijken naar het specificeren van de organisatiebehoeftes.”

De training Basisinzichten inkoop gaat onder andere in op de organisatiebehoeftes. Welke vaardigheden en kennis van het inkoopvak komen nog meer aan bod?
‘’We bespreken de laatste ontwikkelingen in de (inkoop)markt, het inkoopproces en kijken naar het specificeren van de organisatiebehoeftes. Daarnaast behandelen we ook een aantal handige onderhandelingstechnieken en leren we de inkoper waar hij of zij op moet letten bij het inkopen van producten, zoals de juridische aspecten en een marktconforme prijs. Tijdens de training staat overigens de combinatie van theorie en praktijk centraal. Theorieën en processen op het gebied van inkoop worden behandeld en naar de situatie van de deelnemer vertaald, zodat hij of zij als inkoper het inkoopproces vloeiend kan laten verlopen.’’


De training Basisinzichten inkoop start op 24 september 2019. Meer informatie vindt u op onze website. Wilt u zich (of iemand anders) voor deze training aanmelden? Bel dan met een van onze studieadviseurs via (085) 016 04 78 of stuur een e-mail naar info@kpe.nl.