Iedereen vindt het leuk om te leren en zichzelf te ontwikkelen, als het maar op een manier gebeurt die bij je past.

Geplaatst door

Danny Buma is sinds vorig jaar februari werkzaam als hoofd Learning & Development bij Van Wijnen, met als doel het leren en ontwikkelen strategisch op de kaart te zetten. KPE Bouw ging, na het verzorgen van de training Veilig Hijsen voor Van Wijnen, in gesprek met Danny over zijn visie op opleiden en persoonlijke ontwikkeling.

Wat is je visie op opleiden?
Danny: ‘’Mijn visie op leren is niet heel schokkend in vergelijking met andere L&D-professionals. Ik denk dat iedereen het leuk vindt om te leren en zichzelf te ontwikkelen, als het maar op een manier gebeurt die bij hen past. Dat probeer ik bij Van Wijnen ook als uitgangspunt te houden. Iedereen leert op zijn eigen manier. De één wil doen, de ander wil lezen. Maar de bedrijfsstrategie van Van Wijnen blijft altijd centraal staan in het aanbod.’’

Begrijp ik het goed dat van Wijnen uiteindelijk eenzelfde soort training in verschillende leervormen wil aanbieden?
‘’Dat is wel het uitgangspunt, maar het lukt (nog) niet altijd. We hebben met een behoorlijk uitgebreid persoonsbestand te maken. We hebben vaklieden die graag dingen doen, ervaren en zien terwijl iemand met een academische opleiding misschien behoefte heeft aan wetenschappelijk onderbouwde artikelen. Naar dat verschil moeten we zeker kijken. Daarbij gaan we ons steeds meer richten op vaardigheden als ondernemerschap, persoonlijke leiderschap en flexibiliteit.’’

Kun je daar meer over vertellen?
‘’Voorheen zag je in de technische branche voornamelijk vakinhoudelijke opleidingen, maar dat verschuift naar opleidingen gericht op vaardigheden. Bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden; heel belangrijk voor onze medewerkers. Zeker wanneer ze met klanten communiceren. We hebben daarom een training klantgericht schrijven georganiseerd voor alle medewerkers die daar behoefte aan hadden. Juist deze training werd door veel uitvoerders en vaklieden ontzettend gewaardeerd.’’

Je bent ook volop bezig met het ontwikkelen en binden van jullie medewerkers, waarom vind je dit zo belangrijk?
‘’We zitten in een branche waar personeelsschaarste een issue is. Het gaat ons redelijk goed af, maar je moet daar altijd scherp op blijven. Je kunt wel jagen op nieuwe medewerkers, maar het is ook belangrijk dat je deze nieuwe medewerkers aan je bindt. Zeker bij de nieuwe generatie die binnen komt: zij willen zichzelf blijven ontwikkelen. Van Wijnen College speelt daar een cruciale rol in. Enerzijds om medewerkers binnen te houden, anderzijds voor onze propositie op de arbeidsmarkt. Op die manier laten we zien dat we leren en ontwikkelen van medewerkers serieus oppakken, met als gevolg dat nieuwe medewerkers graag bij je willen werken.’’

Merk je zelf ook dat de huidige medewerkers zich graag blijven ontwikkelen?
‘’We zien een verschuiving naar steeds meer hoog opgeleide medewerkers die een andere blik hebben op leren en ontwikkelen. Maar we merken ook dat bouwplaatsmedewerkers het leuk vinden om met een training bezig te zijn. Zeker wanneer we er bijvoorbeeld een uitreiking aan koppelen, zoals we met de door KPE verzorgde training Veilig Hijsen hebben gedaan. Op die manier laten we zien dat we het belangrijk vinden en waarderen als mensen met hun eigen ontwikkeling bezig zijn.’’

Wat wil je bereiken met deze opleidingsprogramma’s en hoe zie jij de toekomst in het kader van ontwikkelen van medewerkers?
‘’De toekomst zal niet heel veel anders zijn dan nu, maar technologie gaat wel een steeds grotere rol spelen. Met name als je kijkt naar gepersonaliseerd leren, waarin artifical intelligence steeds belangrijker wordt. Of virtual reality waarbij je mensen in levensechte situaties kan brengen waar ze besluiten moeten nemen. Maar ik geloof ook sterk dat leren een sociaal proces is. Je behaalt de beste resultaten door samen met je collega’s te leren met daarbij een goede trainer die je direct feedback kan geven.’’

Eigenlijk moet er dus sprake zijn van sociaal leren met technologische toepassingen?
‘’Ja e-learnings, virtual- en augmented reality zie ik meer als middel voor persoonlijke ontwikkeling. Maar de echte grote stappen maak je samen met je collega’s, die toekomst is in mijn ogen niet heel veel anders dan nu.’